2.10.12

O ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει τον Λαφαζάνη που κατηγορεί τον Τσίπρα για «δεξιά στροφή»

 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ !
Με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους αποκάλεσε «μανδαρίνους των Βρυξελλών». 
Η απάντησε ήρθε άμεσα από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που «άδειασε» τον κ. Λαφαζάνη.
Η μάχη φιλοευρωπαίων και αντιευρωπαίων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα αρχίζει.
Σε άρθρο της Κυριακάτικης «Αυγής» διατύπωσε τις ενστάσεις του για την ευρωπαϊκή στροφή του Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, δήλωσε για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. «Δεν θεωρώ ότι η συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ ήταν στο ελάχιστο χρήσιμη και πολύ περισσότερο αναγκαία. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κάποια αναγνώριση από τη γραφειοκρατία και τους μανδαρίνους των Βρυξελών».
Με τις φράσεις αυτές ο κ. Λαφαζάνης αναπαρήγαγε τη γκρίνια που επικρατεί σε συγκεκριμένες μη φιλοευρωπαϊκές συνιστώσες στο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν με μισό μάτι τις ευρωπαικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα και το άνοιγμα που φιλοδοξεί να κάνει σε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Ορισμένα στελέχη, μάλιστα, από το Αριστερό Ρεύμα του κόμματος μιλούν ανοιχτά για «δεξιά στροφή» του Αλέξη Τσίπρα, μετά την εμφάνισή του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, και εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραμένει ένα ριζοσπαστικό κόμμα με μοναδικούς συνομιλητές τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ.
Τα ίδια στελέχη του Αριστερού Ρεύματος διαφωνούν έντονα με την επιλογή του κ. Τσίπρα να αναφέρεται στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς» μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Ως τώρα η Κουμουνδούρου είχε αντιμετωπίσει με ήπιο τρόπο τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, όπως είναι οι κκ. Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, άλλοτε ρίχνοντας τις ευθύνες στα ΜΜΕ, που διαστρέβλωναν τις δηλώσεις τους, είτε προσπαθώντας να εμφανίσει την πολυφωνία ως πλούτο απόψεων. Οι δηλώσεις ωστόσο για τις επαφές με τον κ. Ραίχενμπαχ και οι ψίθυροι για «δεξιά στροφή» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η απάντηση ήρθε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος «άδειασε» κυριολεκτικά τον κ. Λαφαζάνη: «Δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Σας θυμίζω ότι αυτή η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της πλευράς Ράιχενμπαχ και ακριβώς αποσκοπούσε, απ' όσο μπορούμε να καταλάβουμε, στο να σπάσει τον πάγο που είχε δημιουργηθεί με την άρνηση των ευρωπαίων αξιωματούχων να συναντηθούν με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Συνεπώς, το θεωρώ θετικό» είπε, απηχώντας την ενόχληση που υπάρχει στην ηγεσία του κόμματος.
Η δήλωση αυτή του κ. Σκουρλέτη αποτελεί για ορισμένους ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα δεχτεί άλλη αμφισβήτηση, όχι μόνο για τη συνάντηση με τον κ. Ράιχενμπαχ, αλλά και για τη στρατηγική επιλογή του να αντλήσει στη δεξαμενή των πρώην ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και δεν ελκύονται από τα ακραία συνθήματα της Αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ανοιχτά :«Να μη φοβηθούμε να ανοίξουμε το κόμμα μας στο λαϊκό ρεύμα που εναποθέτει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ας γνωρίζουμε ότι η ριζοσπαστικότητα δεν είναι κληρονομικό προνόμιο κάποιων μικρών πεφωτισμένων μειοψηφιών» προκαλώντας νέα δυσφορία στην Αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Η αντιπαράθεση τώρα αρχίζει
Είναι πιθανόν η σύγκρουση ανάμεσα στην Ριζοσπαστική Αριστερά και την Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς να είναι το αντικείμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου και όχι μια εκκρεμότητα που θα παραμείνει ανοιχτή ως τις επόμενες εκλογές.
Σήμερα στη μία το μεσημέρι συνεχίζεται η κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να δοθεί συνέχεια στο θέμα, κυρίως μετά τις παρατηρήσεις που είχαν κάνει προς την ηγεσία στελέχη όπως οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Τάσος Κουράκης και η Ηρώ Δειώτη, που είχαν καταφερθεί κατά της «δεξιάς στροφής» που - όπως πιστεύουν - πραγματοποιεί μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΝ, προκειμένου να συζητήσει το κείμενο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη και το οποίο επιχειρείται να είναι έτοιμο έως την Κυριακή.iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου