4.10.12

Ο καθηγητής Σεραλινί αρνείται να δώσει στοιχεία για Round Up καιμεταλλαγμένο καλαμπόκι

Ο Γάλλος ερευνητής Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα μια μελέτη για την τοξικότητα μιας μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα παράσχει καμία επιπρόσθετη πληροφορία στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και της ζήτησε να δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία για την υπόθεση.

Ερωτώμενος από το Γαλλικό Πρακτορείο αν θα δώσει στην EFSA τα επιπρόσθετα στοιχεία που του ζήτησε, ο καθηγητής μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καέν απάντησε: "Αναμένουμε ότι αυτή (σ.σ. η EFSA) θα παρουσιάσει τα στοιχεία με τα οποία ενέκρινε αυτό το μεταλλαγμένο είδος και αυτό το φυτοφάρμακο αλλά και τα άλλα μεταλλαγμένα επίσης".

Η μελέτη του Σεραλινί, που αφορά το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το φυτοφάρμακο Round Up, δύο προϊόντα της Monsanto που εισάγονται στην Ευρώπη, δημοσιεύτηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου στην επιστημονική επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι απέδειξε την τοξικότητα των προϊόντων αυτών.

Νωρίτερα η EFSA είχε ανακοινώσει ότι χωρίς τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζητά από τον Σεραλινί "είναι απίθανο να χαρακτηριστεί αξιόπιστη και έγκυρη" η έρευνά του. Όμως για τον ερευνητή και την ομάδα του "είναι σκανδαλώδες που (η EFSA) κρατά κρυφά τα στοιχεία" με τα οποία ενέκρινε τα δύο προϊόντα. "Πάντως, δεν θα τους δώσουμε τίποτα. Θα τα αναρτήσουμε δημοσίως σε μια ιστοσελίδα, όταν θα το κάνουν και αυτοί", πρόσθεσε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου