16.11.12

ΜΕΣΣΗΝΙΑ-Οδηγίες για την επιλογή πατατόσπορου !

Το Τμήμα Ποιοτικού- Φυ/κού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικης Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει στους πατατοκαλλιεργητές τα παρακάτω:
           Ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου της ανοιξιάτικης πατάτας, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του πατατόσπορου και τούτο γιατί ο πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως:
·         Μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι
·         Μειώνει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας
·         Δεν εξασφαλίζει την γνησιότητα της ποικιλίας
            Η πρακτική να χρησιμοποιούνται μικροί κόνδυλοι διαλογής από την διαδικασία συσκευασίας ως πατατόσπορος είναι λανθασμένη και απαγορεύεται. Για το λόγο αυτό       πρέπει να χρησιμοποιείται πιστοποιημένος πατατόσπορος που προέρχεται από νόμιμους προμηθευτές .
             Η προμήθεια του πατατόσπορου διενεργείται 15 ημέρες τουλάχιστον πριν τη σπορά και τοποθετείται σε τελάρα αφού απομακρυνθεί κάθε πληγωμένος και σάπιος κόνδυλος. Ο τεμαχισμός των κονδύλων πρέπει να αποφεύγεται προτιμώντας κονδύλους μικρού μεγέθους. Το κόψιμο, αν είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνεται 3-5 ημέρες πριν το φύτεμα, (για να γίνει η επούλωση), με μαχαίρια που εμβαπτίζονται σε διάλυμα χλωρίνης ή φορμόλης ή άλλου απολυμαντικού. Το σάπισμα των κονδύλων μπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά αν στους κομμένους κονδύλους γίνει εφαρμογή κατάλληλου μυκητοκτόνου.
            Μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να φυλάσσεται η μπλε ετικέτα πιστοποίησης, που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε σάκο με πιστοποιημένο σπόρο, γιατί σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας ανιχνεύεται η προέλευση του πατατόσπορου (χώρα, ποικιλία, σπορομερίδα, παραγωγός).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου