28.12.12

Τριάντα εκατομμύρια τουρίστες στην Τουρκία το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012

Οι Τούρκοι πλουτίζουν προβάλλοντας και «πουλώντας» τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού. 

Η Αγία Σοφία και η Έφεσος ήταν δύο από τα τρία μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012



 

Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Νοέμβριο επισκέφθηκαν την Τουρκία πέραν των 30 εκατομμυρίων τουριστών, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Μόνο το Νοέμβριο του 2012 ο αριθμός των τουριστών σημείωσε αύξηση 2.21 % ξεπερνώντας το ενάμισι εκατομμύριο. Οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται απο την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
* Το παλάτι Τοπ Καπί , η Αγία Σοφία και η Έφεσος στη Σμύρνη ήταν τα τρία μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σύμφωνα με δημοσίευμα της Τούρκικης εφημερίδας «Hurriyet». Η Τουρκία κάθε χρόνο κερδίζει μεγάλα χρηματικά ποσά από τις επισκέψεις τουριστών απ΄ όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα είναι δείγματα που ελληνικού πολιτισμού.
Τα τουρκικά μουσεία και ιστορικά μνημεία παρουσιάζουν αντικείμενα από όλους τους πολιτισμούς που έχουν κατοικήσει την περιοχή και ιδίως του ελληνικού που είναι τώρα η σύγχρονη Τουρκία, και το μερίδιό τους στον τουρισμό αυξάνεται κάθε χρόνο.
Η Κωνσταντινούπολη έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεπτών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Τους αρχαιολογικούς χώρους και τα  μουσεία της πόλης επισκέφθηκαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποφέροντας έσοδα 59.186.360 λιρών.
Την πρώτη θέση στην Κωνσταντινούπολη κατέχει η Αγία Σοφία. Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α', από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Φέτος μόνο την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, κάνοντας το τούρκικο κράτος πλουσιότερο κατά 26,5 εκατομμύρια λίρες.
Δεύτερο σε επισκεψιμότητα έρχεται  το παλάτι Τοπ Καπί που είχε τους περισσότερους επισκέπτες. Το παλάτι χτίστηκε το 1478 από τον Μεχμέτ τον Πορθητή και υπηρέτησε ως διοικητικό κέντρο του οθωμανικού κράτους για 380 χρόνια. Οι επισκέπτες στο Τοπ Καπί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν τους 1,5 εκατ. επισκέπτες, και το εισόδημα που συλλέχτηκε ήταν πάνω από 24 εκατομμύρια λίρες. Το χαρέμι του παλατιού όπου οι γυναίκες ζούσαν στην Οθωμανική περίοδο, επισκέφτηκαν 360.062 άτομα, φέρνοντας έσοδα ύψους 4,6 εκατομμύρια λιρών.
 
Η Σμύρνη ακολουθεί
Μετά την Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη κατέχει τον υψηλότερο αριθμό των επισκεπτών για την ίδια περίοδο. Η αρχαία πόλη της Εφέσου, η οποία χρονολογείται από το 6000 π.Χ., επισκέφθηκαν σχεδόν 800.000 άνθρωποι, φέρνοντας στα ταμεία της Τουρκίας 16 εκατομμύρια λίρες.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι πλήρωσαν εισιτήριο για να επισκεφτούν τα μουσεία και τους ιστορικούς χώρους, ενώ 4,6 εκατομμύρια άτομα τους επισκέφτηκαν δωρεάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από το υπουργείο.
inews.com.cy

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου