14.12.12

Δ.Σ.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Παράνομη η απόσχιση της Αβίας λέει η Μειοψηφία !

Η Τοπική Κοινότητα Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια) να φύγει από το Δήμο Δυτικής Μάνης και να πάει στο Δήμο Καλαμάτας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Πάντως σύμβουλοι της μειοψηφίας μίλησαν για παράνομη διαδικασία, για μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής και για αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς το Δήμο Δυτικής Μάνης.
Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αβίας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για την απόσχιση από τη Δυτική Μάνη και την προσκόλληση στην Καλαμάτα, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και σχεδόν 500 υπογραφές κατοίκων.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε χθες το βράδυ ότι σύμφωνα με το νόμο πρώτα έπρεπε να αποφασίσει επί του θέματος το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης και ακολούθως το Δ.Σ. Καλαμάτας. Μάλιστα διερωτήθηκε πως θα αντιδρούσε ο δήμαρχος Καλαμάτας εάν ένας γειτονικός Δήμος αποφάσιζε να πάρει μια κοινότητα της Καλαμάτας, χωρίς να έχει αποφασίσει πρώτα το Δ.Σ. Καλαμάτας;
Σχετικά με τις υπογραφές, υποστήριξε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι από άτομα που δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν υπογράψει δύο φορές. Τελικά εκτίμησε ότι έχει υπογράψει το 30 με 40% των κατοίκων, ενώ αναφέρθηκε σε άτομα που γύριζαν από χωριό σε χωριό και έταζαν τα πάντα στους κατοίκους προκειμένου να υποστηρίξουν την ένταξη της περιοχής στο Δήμο Καλαμάτας.
Ακόμη ο Θόδωρος Μπρεδήμας υποστήριξε ότι, παράγοντας τον οποίο θα αποκαλύψει μελλοντικά, ενέπλεξε σε αυτή την υπόθεση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως σημείωσε, το αίτημα είχε πάει και στο γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο ακολούθως το απέστειλε μόνο για ενημέρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ωστόσο στη συνέχεια κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να προβούν σε ενέργειες.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκή Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, είπε ότι το θέμα που θα έπρεπε να κινητοποιεί τους κατοίκους είναι ο ίδιος ο νόμος του «Καλλικράτη» και όχι  το χωροταξικό,  που είναι δευτερεύον ζήτημα. Υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι έχουν προβλήματα λόγω του «Καλλικράτη» και της γενικότερης πολιτικής και όχι επειδή έχουν ενταχθεί στον ένα ή τον  άλλο Δήμο.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να εκφραστεί καθαρά η βούληση των κατοίκων της περιοχής. Πριν από το δημοψήφισμα όμως τόνισε ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης αλλά και ο Δήμος Καλαμάτας, ως μητροπολιτικός, θα πρέπει να αφουγκραστούν τους κατοίκους και να προσπαθήσουν  να επιλύσουν τα προβλήματά τους, ώστε στη συνέχεια να πάνε στις κάλπες του δημοψηφίσματος με νηφαλιότητα και με γνώση.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αβίας στο Δήμο Καλαμάτας, διότι, όπως υπογράμμισε,  αυτή είναι η βούληση των κατοίκων.
Το αίτημά τους για την ένταξή τους στο Δήμο Καλαμάτας υπερασπίστηκαν ο πρόεδρος της Αβίας, Δημήτρης Αβράμης, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Βασίλης Κοζομπόλης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου, Επαμεινώνδας Γεωργουλέας.
«Όταν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…», απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι δεν μπορεί ακόμη το Δ.Σ. Καλαμάτας να αποφασίσει για την προσάρτηση της Αβίας.
Ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι η θέση του είναι πως όποιος θέλει να έρθει στο Δήμο Καλαμάτας είναι καλοδεχούμενος, ενώ όποιος θέλει να φύγει μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Για την περιοχή της Αβίας τόνισε ότι ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της Καλαμάτας, ότι τα μισά σπίτια της ανήκουν σε Καλαματιανούς, ότι όλοι σχεδόν εργάζονται στην Καλαμάτα και για τις υποθέσεις τους εξυπηρετούνται στην πρωτεύουσα.
Ο δήμαρχος έκανε αναφορές και για «ιδιοτελείς ανθρώπους», οι οποίοι «φωνασκούν και παριστάνουν τους Μανιατάρχες και λένε ένα σωρό ανοησίες», μίλησε για «ιδιοτελείς με ακραία ρητορεία η οποία βλάπτει την  περιοχή», αναφέρθηκε επικριτικά σε «τείχη και πόρτες», εννοώντας προφανώς την πύλη της Μάνης που θέλουν παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής να κατασκευάσουν στη Βέργα, ενώ μίλησε και για τον ύμνο της Μάνης, τονίζοντας ότι αυτός που έχει ύμνο διαφορετικό από τον ύμνο της πατρίδας είναι ιδιοτελής.
Με όλες αυτές τις αναφορές ο δήμαρχος Καλαμάτας επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι η ενιαία και αδιαίρετη Μάνη διαμελίζεται και ακρωτηριάζεται με την απόσχιση της Αβίας.
Τέλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανάξιες σχολιασμού οι αναφορές του Θεόδωρου Μπρεδήμα, ότι η προσάρτηση της Αβίας επιχειρείται από το δήμαρχο επειδή έχει εκεί πολλούς πολιτικούς φίλους που θα τον βοηθήσουν στις εκλογές του 2014.
Σταύρος Μαρτίνος - kalamatajournal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου