24.1.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-«Μικρή Χριστουγεννιάτικη Σουίτα για πιάνο, 1979 μ.Χ.» του George Crumb,

Παρουσίαση του έργου

«Μικρή Χριστουγεννιάτικη Σουίτα για πιάνο, 1979 μ.Χ

του George Crumb,

από σπουδαστές της Σχολής Πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας



 Η Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το
Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας παρουσιάζουν την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου στις 9.00 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, ένα πιανιστικό έργο του εμβληματικού Τζορτζ Κραμπ (George Crumb). Από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες, ο 83χρονος Αμερικανός, είναι παγκόσμια γνωστός για τις νέες ιδέες που εισήγαγε ως προς τον ήχο, τη γραφή της παρτιτούρας και τις τεχνικές παιξίματος σε διάφορα όργανα.



    Το έργο  «Μικρή Χριστουγεννιάτικη Σουίτα», γράφτηκε το 1980 μετά από μια επίσκεψη του συνθέτη στην Πάντουα της Ιταλίας, στο Παρεκκλήσι των Σκροβένι (γνωστό ως Arena Chapel), με την περίφημη σειρά από δεκάδες φρέσκο του ζωγράφου Τζιότο (1267-1337) με θέμα τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού.



     Ο Κραμπ φτιάχνει μια σουίτα από επτά κομμάτια, δύο από τα οποία έχουν τίτλο ίδιο με έργα του Τζιότο στο παρεκκλήσι: «Η Επίσκεψη» (της Θεοτόκου στην επίσης εγκυμονούσα Ελισάβετ) και «Το Προσκύνημα των Μάγων», ενώ και τα υπόλοιπα πέντε, επίσης εικονογραφούν μουσικά στιγμιότυπα από τη ζωή της Θεομήτορος και του Ιησού (Νανούρισμα για το μικρό Χριστό, Το τραγούδι του Βοσκού, Ο Χορός της Γέννησης, Άγια Νύχτα, Καμπάνες Χριστουγέννων).



     Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Σχολής Πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (τάξεις Νέλλης Σεμιτέκολο, Νίκολα Κατούντα και Στάθη Γυφτάκη, ο οποίος και θα προλογίσει – παρουσιάσει το έργο και τον συνθέτη):   Νίκολας Σκοκέας-McKellen, Ηρώ Αναγνωσταρά,

Κατερίνα Αδαμοπούλου, Ναταλία Μπογέα, Ξανθή Παναγιωτοπούλου, Μαρίνα Χατζησταύρου και Γιάννης Σύμκο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου