18.1.13

Δώσαμε 700 εκατ. ευρώ για την Ολυμπία Οδό – Κατασκευάστηκε μόνο το 30% του έργου

Σε τελματώδη κατάσταση βρίσκονται τα έργα των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας, παρότι ελληνικό Δημόσιο και Έλληνες πολίτες έχουν βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας συνολικά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από το 2008 έως σήμερα.
Όπως προκύπτει από σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εισπράξει -από δημόσιο και διόδια- περισσότερα από όσα προβλεπόταν να πάρουν από το κράτος χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει όσο θα περίμενε κανείς στην εκτέλεση του έργου.
Για παράδειγμα, διαβάζουμε στο δημοσίευμα της Καθημερινής, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος-Τσάκωνα) έχει σταματήσει τις εργασίες από τον Ιούνιο του 2011 με το έργο να έχει κολλήσει στο 28,9% της αποπεράτωσής του.
Για όλο το έργο, το ελληνικό δημόσιο προβλεπόταν να πληρώσει στην εν λόγω κοινοπραξία συνολικά 607,6 εκατ. ευρώ. Από αυτήν τη συμμετοχή του δημοσίου, η κοινοπραξία έχει εισπράξει ήδη 242 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως έχει εισπράξει:
  • 91,1 εκατ. ευρώ ως «αποζημίωση για την καθυστέρηση στην έναρξη της παραχώρησης του έργου»
  • 1,6 εκατ. ευρώ ως τόκους υπερημερίας
  • 9,1 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικές αρχαιολογικές εργασίες.
  • 366,8 εκατ. ευρώ από τα διόδια
Δηλαδή, για ένα έργο που δεν βρίσκεται ούτε καν στο 30%, η κοινοπραξία έχει λάβει συνολικά από δημόσιο και πολίτες: 242+91,1+1,6+9,1+363,8 = 707,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή περισσότερα και από την συνολική συμμετοχή του Δημοσίου σε ένα έργο που απέχει πολύ από το να παραδοθεί. Επιπλέον, έχουν καταβληθεί και 201 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα υπόλοιπα έργα:
Στην Νέα Οδό (Ιονία Οδός και Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), το έργο έχει κολλήσει από τον Ιούνιο του 2011 στο 30,5%. Το Δημόσιο έχει καταβάλει ήδη 139,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 360 εκατ. ευρώ της συμβολής του. Παράλληλα έχουν καταβληθεί 56,1 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, ενώ από το 2008 η κοινοπραξία έχει εισπράξει ακόμα 374 εκατ. ευρώ από τα διόδια. Συνολικά, έχει λάβει παραπάνω από μισό δισ ευρώ ενώ έχει κατασκευάσει μόλις το ένα τρίτο του έργου...
Στον Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) τα πράγματα φαίνονται καλύτερα. Με ποσοστό ολοκλήρωσης στο 70%, έχουν δοθεί 271,7 εκατ. ευρώ ως συμμετοχή του Δημοσίου, 68,44 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την καθυστέρηση στην έναρξη παραχώρησης, 1,3 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές εργασίες, και 114,5 εκατ. ευρώ από τα διόδια. Συνολικά, η κοινοπραξία έχει λάβει από το δημόσιο και τους πολίτες 467,6 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου στο έργο θα ήταν 341,9 εκατ...Παράλληλα δόθηκαν και 70 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα διόδια, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται.
Στην Κεντρική Οδό (Ε65 και Σκάρφεια-Ράχες) το έργο βρίσκεται μόλις στο 17%. Και εδώ οι εργασίες διακόπηκαν από τον Ιανουάριο του 2011. Ωστόσο, η κοινοπραξία έχει λάβει 139,5 εκατ. ευρώ από το δημόσιο (σε σύνολο 517 εκατ. ευρώ), και ακόμα 5 εκατ. ευρώ για την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων. Το Νοέμβριο του 2012, πήρε ακόμα 20,68 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη μη έγκαιρη παράδοση των προβλεπόμενων χώρων.
Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες-Κλειδί) οι εργασίες έχουν σταματήσει στο 75% εδώ και ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, το δημόσιο έχει καταβάλλει ήδη όλο το ποσό της συμβολής που προβλεπόταν να έχει στο έργο (296,4 εκατ. ευρώ) ενώ με μια «χαριστική» -σύμφωνα με την «Καθημερινή»- συμπληρωματική σύμβαση δόθηκαν ακόμα 160 εκατ. ευρώ για να προστεθεί λωρίδα έκτακτης ανάγκης στις σήραγγες. Δηλαδή η κοινοπραξία έχει λάβει ήδη κάτι λιγότερο από μισό δισ. ευρώ ενώ το έργο είναι στο 75%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου