14.1.13

Το "Argo" νίκησε τον "Λίνκολν" στις Χρυσές Σφαίρες

Η ταινία "Argo" του Ben Affleck έκανε την έκπληξη κατά την τελετή της 70ής απονομής των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βραβείων, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου στο Μπέβερλι Χιλς, με οικοδέσποινες τις Tina Fey και Amy Poehler.

Το "Argo" απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης δραματικής ταινίας, συναγωνιζόμενη το μεγάλο φαβορί, την ταινία "Λίνκολν" του Steven Spielberg.

Λίγο νωρίτερα, ο 40χρονος Ben Affleck είχε αποσπάσει  τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του, την παραγωγή της οποίας συνυπογράφουν οι George Clooney και Grant Heslov.



Κατά την απονομή του βραβείου του, ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξήρε το έργο του Τόνι Μέντεζ, κεντρικού προσώπου της ταινίας "Argo".

"Είναι ένας αμερικανός ήρωας. Αντιπροσωπεύει τις υπηρεσίες πληροφοριών που θυσιάζονται καθημερινά για τους Αμερικανούς. Είναι δυνάμεις μας στο εξωτερικό. Θέλω να τις ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου", είπε χαρακτηριστικά.

Η 35χρονη αμερικανίδα ηθοποιός Jessica Chastain απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία για το ρόλο της πράκτορα της CIA που κυνηγά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ταινία το "Zero Dark Thirty".

Μεγάλο φαβορί για το βραβείο αυτό θεωρείτο κυρίως η Γαλλίδα Marion Cotillard στην ταινία "Rust & Bone" (Σώμα με Σώμα), η Helen Mirren στην ταινία "Hitchcock", η Naomi Watts στην ταινία "The Impossible" και η Rachel Weisz στο "The Deep blue sea" (Το βαθύ μπλε του έρωτα).



Ο Βρετανός Daniel Day-Lewis απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία υποδυόμενος τον Λίνκολν στην ομώνυμη ταινία του Steven Spielberg.



Αδιαφιλονίκητο φαβορί της βραδιάς, ο 55χρονος Day-Lewis, επικράτησε του Richard Gere, που υποδύθηκε το ρόλο ενός 60χρονου επιχειρηματία στην ταινία "Arbitrage" (Άλλοθι), του John Hawkes στο ρόλο του τετραπληγικού ποιητή Μαρκ Ο' Μπράιαν για την ταινία "The Sessions (Μαθήματα Ενηλικίωσης), του Joaquin Phoenix στην ταινία "The Master" και του Denzel Washington στο ρόλο του πιλότου στην ταινία "Flight".

Το κινηματογραφικό μιούζικαλ "Les Miserables" (Οι Άθλιοι), που υπογράφει ο Tom Hooper και το σενάριο έγραψε ο William Nicholson, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου μιούζικαλ.

O Αυστραλός Hugh Jackman κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ανδρικού ρόλου σε κωμωδία/μιούζικαλ για το ρόλο του τον πρώην απατεώνα και έγκλειστου Γιάννη Αγιάννη στο ίδιο κινηματογραφικό μιούζικαλ. O 44χρονος ηθοποιός απέσπασε την πρώτη Χρυσή Σφαίρα στην καριέρα του.

Η 30χρονη Anne Hathaway, που ενσαρκώνει τη Φαντίν η οποία εκδίδεται στις αποβάθρες για να ζήσει την κόρη της Κοζέτ στο ίδιο μιούζικαλ, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Β΄γυναικείου ρόλου.

Οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών στις βασικές κατηγορίες:

Καλύτερη δραματική ταινία "Argo"

Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ "Les Miserables"

Καλύτερη σκηνοθεσία Ben Affleck, "Argo"

Καλύτερο σενάριο "Django Unchained"

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία Daniel Day-Lewis, "Lincoln"

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ Hugh Jackman, "Les Miserables"

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία Jessica Chastain, "Zero Dark Thirty"

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ Jennifer Lawrence, "Silver Linings Playbook"

Καλύτερη ερμηνεία Β’ ανδρικού ρόλου Christoph Waltz, "Django Unchained"

Καλύτερη ερμηνεία Β’ γυναικείου ρόλου Anne Hathaway, "Les Miserables"

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία "Amour"

Καλύτερο τραγούδι "Skyfall"

Καλύτερο κινούμενο σχέδιο "Brave"

Δείτε την πλήρη λίστα των νικητών στην επίσημη ιστοσελίδα των Χρυσών Σφαιρών www.goldenglobes.org.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου