24.1.13

Οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν νέες δυναμικές... κινητοποιήσεις

ΑΝΟΙΧΤΟ αφήνουν το ενδεχόμενο οι αγρότες της Θεσσαλίας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, καθώς όπως δήλωσαν «δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους». 
«Καμία μορφή αγώνα δεν αποκλείεται», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, αν και ανέφερε ότι «οι εκπρόσωποι των αγροτών έθιξαν κάποια ακόμα θέματα, που είναι μεν σημαντικά για αυτούς, όμως δεν άπτονται των δικών μας προσπαθειών». Σύμφωνα και με το υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι:

- να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι,
- να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο,
- να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος,
- να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος,
- να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και
- να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα. Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Πάντως, ο υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Επίσης, ανέφερε πως ήδη από χθες ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή σε κτηνοτρόφους των ενισχύσεων στο πλαίσιο του κανονισμού de minimis, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου