30.1.13

ΣΟΚ - Βρήκαν νεκρό νεογνό στα απόβλητα νοσοκομείου

Ενώπιον ενός φρικιαστικού θέματος βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που μαζεύει τα ιατρικά απόβλητα του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Εντόπισε νεογνό 26 εβδομάδων, νεκρό σε χαρτοκιβώτιο στα απόβλητα του Νοσοκομείου.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», ο υπάλληλος ειδοποίησε αμέσως την Διεύθυνση της εταιρείας, η διεύθυνση της οποίας, μετά τα πρώτο σοκ, επικοινώνησε με την Διεύθυνση του Νοσοκομείου, καταγγέλλοντας το απαράδεκτο περιστατικό.

Ταυτόχρονα η εταιρεία έκρινε αναγκαίο να επιστρέψει το νεογνό στο Νοσοκομείο, μετά και τις διαβεβαιώσεις του Διευθυντή ότι θα αναλάβει προσωπικά της διευθέτηση της νόμιμης οδού, που δεν είναι άλλη από την κηδεία και την ταφή του νεκρού νεογνού.

Κληθείς να σχολιάσει το απίστευτο περαστικό ο Διευθυντής του Νοσοκομείου, Χρυσόστομος Αντρονίκου, ανέφερε πως έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι λειτουργοί ευθύνονται για το τραγικό αυτό λάθος.

Η απίστευτη ιστορία που συγκλονίζει, άρχισε σύμφωνα με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου την περασμένη Κυριακή, όταν γυναικολόγος διαπίστωσε ότι το μωρό που κυοφορούσε Κύπρια γυναίκα δεν ήταν ζωντανό. Κρίθηκε αναγκαίο η γυναίκα να εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο όπου, όπως δήλωσε ο κ.Αντρονίκου, γεννήθηκε το νεκρό νεογνό που ήταν στην 26η εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρονίκου, οι νόμιμες διαδικασίες αναφέρουν ότι οι εάν το νεκρό νεογνό είναι μεγαλύτερο των 21 εβδομάδων, οι γιατροί ενημερώνουν τους γονείς για το τραγικό γεγονός και ερωτούν κατά πόσο επιθυμούν να παραλάβουν το νεκρό νεογνό για ταφή. «Εάν οι γονείς δεν επιθυμούν, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, να παραλάβουν το νεκρό νεογνό, τότε μεταφέρεται στο νεκροτομείο μέχρι να διευθετηθεί η ταφή, την οποία αναλαμβάνει το Νοσοκομείο».

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται, ο κ. Αντρονίκου είπε πως είναι απλή. Αφού ειδοποιείται ο Πάτερ της εκκλησίας του Νοσοκομείου, ο οποίος παραλαμβάνει τα νεκρά νεογνά που δεν επιθυμούν οι γονείς να τα πάρουν με σκοπό την κηδεία και την ταφή, προχωρεί ο ίδιος στην κηδεία και την ταφής τους.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η ιδιωτική εταιρεία είναι υποχρεωμένη καθημερινά να μαζεύει τα ιατρικά απόβλητα στην παρουσία δύο λειτουργών του Νοσοκομείου.

Αυτά πριν παραληφθούν από την εταιρεία, τοποθετούνται σε εμπορευματοκιβώτιο-ψυγείο και πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές πλαστικές σακούλες ή σε ειδικά χαρτοκιβώτια, στα οποία αναγράφετε το πάχος, φέρει σήμα κινδύνου κ.τ.λ.

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη, κάτι που εφαρμόζει, να παραλαμβάνει τα ιατρικά απόβλητα με φορτηγό-ψυγείο και κατά την μεταφορά στο εργοστάσιο αυτά ρίχνονται σε κλειστό σύστημα, το οποίο τα κατατεμαχίζει, αποστειρώνονται, γίνονται δηλαδή στείρα-κοινά-απόβλητα, και ακολούθως μεταφέρονται στα ΧΥΤΑ.

Όπως προκύπτει, δηλαδή, το νεκρό νεογνό αν δεν εντοπιζόταν, αντί για κανονικής ταφής και κηδείας θα τεμαχιζόταν με άλλα ιατρικά απόβλητα και θα κατέληξε σε ΧΥΤΑ. alithia.com.cy

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου