15.1.13

Οχι οριζόντιες απαγορεύσεις για το Μαίναλο, ζητούν φορείς της Αρκαδίας

«Πεπαλαιωμένης αντίληψης» με μεγάλες ελλείψεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την αειφορία, χαρακτήρισαν φορείς της Αρκαδίας, την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, βάσει της οποίας ετοιμάζεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και ορίζει το όρος Μαίναλο ως προστατευόμενη περιοχή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των δημάρχων Τρίπολης και Γορτυνίας, του τεχνικού κόσμου, των οικολογικών - ορειβατικών συλλόγων και των κυνηγών, η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και θα στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις και την κοινή πρόταση όλων των φορέων για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο, το οποίο θα πρέπει να έχει σαφή κι αυστηρό προσδιορισμό χρήσεων γης και όχι οριζόντιες απαγορεύσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι Τρίπολης και Γορτυνίας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Οορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Τρίπολης, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) Τρίπολης, του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, του ΤΕΕ, του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Τρίπολης, της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας και του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αρκαδίας.
Ο στόχος του χωροταξικού σχεδιασμού του ορεινού όγκου του Μαινάλου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είναι διττός. Αφορά, αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων του και αφετέρου την πρόβλεψη της τάσης ανάπτυξης ανθρώπινης δραστηριότητας με σαφείς και αυστηρούς κανόνες, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, τη λογική των οριζόντιων απαγορεύσεων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, έθιξε ιδιαίτερα το ζήτημα της σύστασης του φορέα διαχείρισης του Μαινάλου και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι μία υπηρεσία, αλλά ένα συλλογικό όργανο, «ένας ενιαίος περιφερειακός φορέας διαχείρισης των οικοσυστημάτων της Πελοποννήσου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς».

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στάθηκαν στις ελλείψεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και έγινε ιδιαίτερη μνεία, στο αν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση στα διάκενα των βουνών, αλλά και στην απουσία πρόβλεψης του χιονοδρομικού κέντρου. Το γεγονός ότι το χιονοδρομικό κέντρο δεν αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ λειτουργεί πολλές δεκαετίες, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση όλων των φορέων του νομού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου