9.1.13

Σαν πας στην Καλαμάτα…... θα πληρώσεις κι άλλα διόδια !

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι οδηγοί τα 12 καινούργια χιλιόμετρα στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και ήρθε η… λυπητερή. Στον...συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο προστέθηκαν ένας νέος μετωπικός σταθμός διοδίων στη Βελιγοστή, στους ήδη λειτουργούντες τέσσερις (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Μανάρη και Καλαμάτα), και δύο πλευρικοί (Παραδείσια, Αρφάρες).

Για την απλή διαδρομή των 147 χλμ ο οδηγός Ι.Χ. θα πληρώνει 9,40 ευρώ για διόδια, έναντι 8,20 που έδινε ώς χθες το απόγευμα. Ανάλογη είναι η επιβάρυνση για τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων (δίκυκλα, φορτηγά-λεωφορεία, νταλίκες).

Το νέο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα παραδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, εκτός από μια γέφυρα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου και ώς τότε οι οδηγοί θα κάνουν μια παράκαμψη 700 μέτρων. Πρόκειται για τα πιο «πονεμένα» και βεβαίως ακριβοπληρωμένα χιλιόμετρα του εθνικού οδικού δικτύου. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1990 από την περιφέρεια Πελοποννήσου, που είχε χρυσοπληρώσει τις μελέτες.

Ολοκληρώθηκε σε μια δεκαετία, αλλά το 2003 ένα μεγάλο τμήμα κατέρρευσε! Ακολούθησαν νέες μελέτες από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ενώ το 2006 το έργο δημοπρατήθηκε και πάλι με προοπτική να δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του 2009. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τρία χρόνια, συνολικά 22 από την έναρξη των έργων(!), καθώς και να διατεθούν από δημόσιους πόρους συνολικά 130 εκατ. ευρώ, για να τελειώσει το επίμαχο κομμάτι, το οποίο εντάχθηκε στον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο, και έτσι οι εργολάβοι θα εισπράττουν τα διόδια τουλάχιστον ώς το 2039, όπως προβλέπει η σύμβαση του 2007.

Για τη γέφυρα των 400 μέτρων που λείπει, το υπουργείο προχώρησε πρόσφατα σε νέα σύμβαση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και αναζητούνται άλλες λύσεις χρηματοδότησης.

Η Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας είναι το πιο προχωρημένο έργο στο πακέτο των πέντε αυτοκινητόδρομων, που δεν αντιμετώπισε προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Με απόκλιση δύο ετών σε σχέση με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, παραδόθηκε το κυρίως έργο με εξαίρεση τη γέφυρα στην Τσακώνα και το τελευταίο τμήμα της παράκαμψης της Καλαμάτας, που άλλαξε χάραξη μετά την ανάθεση της σύμβασης.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη, που περιλαμβάνεται στην αρχική σύμβαση αλλά δεν θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρο από τους εργολάβους, λόγω χαμηλής κυκλοφορίας, και είναι πιθανόν να περικοπεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο.
Χαρά Τζαναβάρα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου