8.1.13

Αλαλούμ με το χαράτσι της ΔΕΗ

 της Έλενας Λάσκαρη
Νομίζεις ότι το πλήρωσες. Και ξαφνικά σου έρχεται ένα ραβασάκι: «Σας ενημερώνουμε ότι έχουν βεβαιωθεί στη Δ.Ο.Υ. τα παρακάτω ποσά που αφορούν σε ανείσπρακτα υπόλοιπα ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011, για τις εξής παροχές ρεύματος:…Πληρωτέο μέχρι 31-1-2013.

Σε περίπτωση που δεν είστε πλήρης κύριος ή επικαρπωτής στο ανωτέρω ακίνητο, παρακαλούμε να προσέλθετε στην ανωτέρω Δ.Ο.Υ και να γνωστοποιήσετε τα στοιχεία του κύριου ή επικαρπωτή, ώστε να διαγραφεί το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ από εσάς και να βεβαιωθεί στο όνομα του υπόχρεου».

Το ραβασάκι αυτό έρχεται σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες σε χιλιάδες φορολογούμενους. Η ΓΓΠΣ έστειλε σταδιακά από το Δεκέμβρη περισσότερα από 500.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν πληρώσει για το 2011, συνολικά, χαράτσι 340 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται αφενός μη υπόχρεοι, όπως για παράδειγμα ενοικιαστές, καθώς ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται όχι απαραίτητα στο όνομα του ιδιοκτήτη αλλά και χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει το χαράτσι κανονικά και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λ.Ε. που θεωρούσε ότι έχει πληρώσει κανονικά. Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, η πρώτη δόση του τέλους του 2011 βεβαιώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2012.
Ηδη όμως από το Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση όπως στην περίπτωση του Λ.Ε), έστειλε το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φορολογούμενου, η δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε με το λογαριασμό του Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ είχε ήδη στείλει την οφειλή ως ληξιπρόθεσμη στην εφορία και κράτησε τα χρήματα του ΕΕΤΗΔΕ για μελλοντική κατανάλωση.

Ο συμψηφισμός έγινε με το λογαριασμό του Δεκεμβρίου 2012
, οπότε ο φορολογούμενος μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάτι διαφορετικό από το ότι χρεώθηκε στον λογαριασμό «έναντι» υψηλότερης της πραγματικής κατανάλωση.

Τώρα, καλείται να πληρώσει τη δόση του τέλους ακινήτων που θεωρούσε ότι εμπρόθεσμα είχε εξοφλήσει.

Το νέο αλαλούμ με το χαράτσι έχει μια ακόμη όψη η οποία μάλιστα ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις εφορίες όπου τις τελευταίες ημέρες γίνεται χαμός από αγανακτισμένους φορολογούμενους.

Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν στα πρόσωπα στα οποία εκδίδεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι ενοικιαστές, ή ακόμα και παλαιότεροι ενοικιαστές του ακινήτου και οι νέοι δεν μπήκαν στον κόπο να αλλάξουν το όνομα στο…ρολόι.
Ετσι το ληξιπρόθεσμο βεβαιώνεται στο όνομά τους.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου ορίζεται ότι:

«Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ, προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.

Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου και η Δ.Ο.Υ μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη».

Τέλος, υπάρχει μία ακόμα κατηγορία φορολογουμένων που έχουν αυτές τις ημέρες μπλεξίματα με την εφορία με φόντο το χαράτσι. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα βρήκαν με τους νοικάρηδες με συμψηφισμό του ΕΕΤΗΔΕ έναντι ενοικίων, οι νοικάρηδες άφησαν απλήρωτο και το χαράτσι και το ρεύμα, την… έκαναν και ο ιδιοκτήτης βρίσκεται να πρέπει να πληρώσει χαράτσι που θεωρητικά είχε ήδη εξοφλήσει.
.euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου