24.1.13

Δ.ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ - Ερώτηση για τις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Καλαμάτας που πηγαίνουν σε τούρκους

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ: «Σε τουρκικά χέρια οι μαρίνες σε Ζέα, Κέρκυρα, Λευκάδα και Καλαμάτα»
Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η τουρκική επιχειρηματική επιθετικότητα στην Πατρίδα μας, ιδίως στον τομέα των ναυτιλιακών υποδομών. Έπειτα από τη μαρίνα του Φλοίσβου, στο χαρτοφυλάκιο του τουρκικού επιχειρηματικού κολοσσού Dogus Holding προστέθηκαν και επισήμως μερίδια σε άλλες τέσσερις.
Πρόκειται για τις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας και Καλαμάτας, των οποίων ο όμιλος Dogus εξαγόρασε το 51% της συμμετοχής του ομίλου Κυριακούλη που τις εκμεταλλεύεται. Στα χέρια του ελληνικού ομίλου βρίσκεται το 60% της μαρίνας Καλαμάτας, το 51% εκείνης της Κέρκυρας, το 27% της Λευκάδας και το 23% της Ζέας.
Η είδηση αυτή, μάλιστα, μεταδόθηκε στις 09/01/2013 από όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Μετά και την ολοκλήρωση αυτών των εξαγορών διαμορφώνεται ένα επιχειρηματικό σχήμα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά θαλάσσιου τουρισμού, τόσο ως προς τη διαχείριση μαρίνων όσο και ως προς τις ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής.
Ειδικότερα, μάλιστα, ο Όμιλος «Dogus», ανήκει στον επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος σχετίζεται με το βαθύ κράτος της Τουρκίας και δραστηριοποιείται σε τομείς όπως οι τράπεζες, οι μαρίνες, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οι κατασκευές, ενώ διαθέτει και τηλεοπτικά κανάλια, όπως το «Star Tv» και το ειδησεογραφικό «NTV».
Το φαινόμενο είναι άκρως ανησυχητικό, εθνικά επικίνδυνο και εγείρει μία σειρά ζητημάτων που θα πρέπει άμεσα να απαντηθούν.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να τεθούν φραγμοί στην τουρκική επέλαση στα ελληνικά λιμάνια; Με ποιους τρόπους;
2) Σε περίπτωση σύρραξης, με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται ο έλεγχος των ανωτέρω λιμανιών που τελούν υπό τουρκικό ιδιοκτησιακό καθεστώς;
3) Θα μεριμνήσουν, σε γενικότερο επίπεδο, για την θέσπιση όρων όσων αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα εταιρικά σχήματα που εξαγοράζουν στρατηγικής σημασίας υποδομές της Πατρίδας μας;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου