18.1.13

Ο συντονισμός στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς η "αχίλλειος πτέρνα" της χώρας μας

Η έλλειψη συντονισμού των δράσεων στο ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” της χώρας μας για την αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, όπως διαπιστώθηκε σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο έγινε στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος EFFMIS (European Forest Fire Monitoring using Information Systems - Ευρωπαϊκή Παρακολούθηση Δασικών Πυρκαγιών με χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων) στο οποίο συμμετέχουν 9 χώρες με επικεφαλή εταίρο του έργου, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

 “Το έργο βρίσκεται σε ισχύ από τη 1 Νοεμβρίου 2010 με διάρκεια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2013 και έχει ως στόχο την ανταλλαγή Καλών Πρακτικών (Good Practices) μεταξύ 11 συμμετεχόντων περιφερειών από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με την εκμετάλλευση της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων για την έγκαιρη ανίχνευση και την αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών” εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής Ι. Μπακούρος. Οπως διαπίστωσε, στην Ελλάδα υπάρχει μεν τεχνογνωσία, με τη χρήση προηγμένων δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης των δασών αλλά δεν υπάρχει ο ανάλογος συντονισμός.
“Δεν έχουμε πρόβλημα ειδοποίησης για το ξέσπασμα μιας φωτιάς αλλά για το ποιός θα πάει και που” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπακούρος.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε σήμερα, υπεγράφησαν και τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών των εταίρων, τα οποία συντάχθηκαν με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε χώρας. “Μιλάμε για 9 επιχειρησιακά σχέδια για Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Πολωνία, Σλοβενία, Λιθουανία και Βουλγαρία τα οποία προτείνονται προς υιοθέτηση στους κρατικούς φορείς” κατέληξε ο Μπακούρος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου