28.1.13

Πέθανε ο πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος πραξικοπηματίας, που βρισκόταν επί χρόνια έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Ντερτιλής, που θεωρείται από τους πρωταίτιους του Απριλιανού πραξικοπήματος, είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη το πρωί της 18 Νοεμβρίου του 1973.

Ο 91χρονος φυλακισμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 7 Δεκεμβρίου του 2012 με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο χαμός του γιου του Βασίλη πριν λίγους μήνες τον είχε επηρεάσει βαθιά.

Θυμίζουμε πως ο ίδιος είχε αρνηθεί να παραστεί στην κηδεία του γιου του, παρόλο που τo υπ. Δικαιοσύνης και η διοίκηση των φυλακών είχαν προσφερθεί να του δώσουν ειδική άδεια.

Ο ίδιος τον περασμένο Απρίλη είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σύμφωνα με την οποία ήταν διατεθειμένος να ζητήσει χάρη, όπως έκαναν και άλλοι ομοϊδεάτες τους, αν : «αιτηθεί συγνώμη από εμέ επισήμως η ελληνική πολιτεία δια το διαπραχθέν έγκλημα κατ' εμού, όπερ απετέλεσε την μεγαλυτέραν ηθικήν, νομικήν και πολιτικήν ατιμίαν όλων των εποχών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Εν περιπτώσει μη παροχής  ταύτης. Θα αποθάνω εντός των φυλακών εκπληρών αποστολήν ου μόνον ως  Στρατιώτης, αλλά και ως Επαναστάτης εν τη πράξει».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου