8.1.13

" Βούλιαξαν " ένδυση και υπόδηση στις γιορτές !

ΜΕΙΩΜΕΝΗ κατά 20%-30% σε σχέση με πέρυσι ήταν η εμπορική κίνηση στα καταστήματα όλης της χώρας κατά την εορταστική περίοδο που πέρασε, όπως προκύπτει από την ενδεικτική καταγραφή της κατάστασης στην αγορά που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία μάλιστα στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το εμπόριο δεν ωφελήθηκε καθόλου από το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές της περιόδου, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων όλης της χώρας δηλώνουν κατά συντριπτική πλειοψηφία την αντίθεσή τους στην κυριακάτικη λειτουργιά των καταστημάτων.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ΕΣΕΕ δείχνουν ότι μεγάλος χαμένος των Χριστουγέννων ήταν η ένδυση και υπόδηση, αφού η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών συλλόγων –και συγκεκριμένα οι 50 από τους 58– δήλωσαν ότι διαπιστώθηκε μείωση της ζήτησης σε ενδύματα και υποδήματα. Επιβεβαιώνεται η στροφή των καταναλωτών σε μικροδωράκια, συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα με δυναμική είσοδο των ηλεκτρονικών «μικροδώρων». Ωστόσο, αυτή η στροφή δεν απέτρεψε τη μείωση στη ζήτηση βιβλίων και ειδών δώρου σύμφωνα με τους 7 στους 10 εμπορικούς συλλόγους.

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε η ζήτηση σε τρόφιμα και παιδικά παιχνίδια. Περίπου 3 στους 10 εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων θεωρούν ότι σε αυτούς τους κλάδους η ζήτηση αυξήθηκε συγκριτικά με πέρσι, ενώ άλλοι τόσοι περίπου βρίσκουν ότι η ζήτηση σε τρόφιμα και παιδικά παιχνίδια παρέμεινε σταθερή.
Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων στη συντριπτική τους πλειονότητα (57 στους 58) δήλωσαν ότι σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους συγκριτικά με την περσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι ημέρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ ήταν η 23η και 24η Δεκεμβρίου, ενώ μικρότερη ήταν η κίνηση στις 31 Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια, η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η καλύτερη μέρα από την άποψη της αγοραστικής κίνησης, ενώ τα εμπορικά καταστήματα δούλεψαν ικανοποιητικά και την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, που παραδοσιακά παραμένουν ανοιχτά.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο 3 εμπορικοί σύλλογοι από τους 58 ανέφεραν τη δεύτερη Κυριακή της εορταστικής περιόδου ως ημέρα με την καλύτερη αγοραστική κίνηση. Μάλιστα, πολλοί εκπρόσωποι των εμπόρων επισήμαιναν αυθόρμητα την αντίθεσή τους με την ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων τόνισαν ότι ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στο δρόμο, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές.

Με αφορμή την έρευνα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της περιόδου των Χριστουγέννων ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για το μέλλον των επιχειρήσεων. Ζήτησε μάλιστα να συμπεριληφθεί το λιανικό εμπόριο στη νέα δράση ενίσχυσης των ΜμΕ με την αξιοποίηση πόρων των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μέσω των στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης των ΜμΕ στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου