19.1.13

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ; Τι είναι το Μάτιασμα - η Βασκανία

Τι είναι το μάτιασμα λοιπόν -το μάτι που λέμε ή αλλιώς η βασκανία;
Γιατί και πως συμβαίνει;
 Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αποφύγουμε;
Δείτε λοιπόν!

Εδώ, θα ασχοληθούμε με το τι είναι το μάτιασμα - η βασκανία, απλά και κατανοητά.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η βασκανία είναι ένας όρος που έχει να κάνει με την κακολογία και το φθόνο ενώ ο βάσκανος είναι αυτός ο οποίος κάνει πράξη τέτοιου είδους ενέργειες.
 Οπότε που λέτε, η βασκανία είναι το λεγόμενο μάτιασμα. Το μάτιασμα ας το πούμε είναι μία κατάσταση, όπου κάποιος κοιτάει με ζήλια και με φθόνο κάποιο άλλο άτομο, επίμονα και με πολύ ένταση!

Είναι δηλαδή μία κατάσταση στην οποία έρχεται κάποιο άτομο, εξαιτίας κάποιου άλλου, που κακοπροαίρετα: τον ζηλεύει επίμονα, σκέφτεται άσχημα γι’ αυτόν σε μεγάλο βαθμό (σε βαθμό εμμονής), κλπ.

Επίσης, υπάρχει και το καλό μάτι, στο οποίο έχουμε τα ίδια συμπτώματα, αλλά συμβαίνει επειδή πάλι κάποιος άλλος μας σκέφτεται έντονα, καλοπροαίρετα όμως!
Το μάτιασμα μάλιστα μπορεί να γίνει σε τέτοιο βαθμό, που να μας προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο που δεν φεύγει, υπνηλία, αδιαθεσία, πόνο, κακοτυχία, ακόμα και συμφορά!

Επίσης, να έχετε κατά νου πως δεν ματιάζονται μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα κακόμοιρα τα ζώα!

Το μάτιασμα - η βασκανία συμβαίνει περισσότερο σε αυτούς που το πιστεύουν. Είναι αποδεκτό από την εκκλησία και μάλιστα υπάρχουν και προσευχές οι οποίες ξεματιάζουν, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται υπό προϋποθέσεις.

Λένε ότι αυτοί με έντονα μπλε μάτια και αυτοί με τα ενωμένα φρύδια, ματιάζουν πιο εύκολα, σε σχέση με κάποιους άλλους.
Τέλος, αξίζει να σταθούμε σε μια ψυχολογική ερμηνεία η οποία αναφέρει πως ο άνθρωπος προτιμά να σωματοποιεί τα προβλήματά του από το να αναγνωρίσει την πηγή τους στον εαυτό του.

Σαν παράδειγμα να αναφέρουμε πως όταν είμαστε αγχωμένοι για κάποιο λόγο, ο οργανισμός μας θα δημιουργήσει και κάποια σωματικά προβλήματα, από την εμφάνιση άσπρων τριχών έως και την εμφάνιση πληγών που δεν κλείνουν εύκολα!!

Για τους ψυχολόγους λοιπόν, το ξεμάτιασμα δεν είναι τίποτε παραπάνω από το φαινόμενο placebo!!

Ότι το άτομο που έχει ματιαστεί πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλά, όποτε και ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή του με αποτέλεσμα να γίνει καλά!!


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου