19.1.13

Απεργία και στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ

Κλιμακώνεται το απεργιακό μέτωπο στις συγκοινωνίες, αφού οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς-ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ- αποφάσισαν στάσεις εργασίας για τη Δευτέρα και Τρίτη,21 και 22 Ιανουαρίου. 
Συγκεκριμένα, τα Σωματεία εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ), σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών , Θαν. Λεβέντη, καθώς και του Ανριπροέδρου της ΠΕΠΕ Κων. Γενιδούνια, αποφάσισαν :

*Τη Δευτέρα, 21/1/2013, ηλεκτρικός, μετρό και τραμ θα λειτουργήσουν από τις 08:00 π.μ. έως τις 16:00.

*Την Τρίτη 22/1/2013,
στάση εργασίας σε ηλεκτρικό, μετρό και τραμ από τις 12:00 έως τις 16:00.
Παράλληλα, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου κοινή σύσκεψη όλων των Σωματείων των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες ,προκειμένου να αποφασίσουν το συντονισμό της δράσης τους.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την τρόικα, τόσο για την ισοπέδωση των μισθών τους, «επιβάλλοντας την πέμπτη κατά σειρά μείωση των αποδοχών μας τα τελευταία 2,5 χρόνια»,όπως αναφέρουν, όσο και για τη διάλυση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και την προσπάθεια «να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες».

Και προσθέτουν πως «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες, στους σιδηροδρόμους είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις οποίες η Κυβέρνηση και η τρόικα επιδιώκουν να καταργήσουν». Εν τω μεταξύ χωρίς μετρό θα είναι και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 η Αθήνα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της νέας απεργίας που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στην υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιών διαρκείας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δεν συζητά την εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης για την κυβέρνηση. «Από το ενιαίο μισθολόγιο, δεν θα εξαιρεθεί καμία κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» είπε ο κ. Χατζηδάκης. "Η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων. Υπάρχουν όρια και όροι. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις" σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου