13.1.13

Ράπισμα οπισθίων: η νέα ιατρική μέθοδος θεραπείας ατόμων με σύνδρομα εξάρτησης

Έναν πρωτότυπο, εναλλακτικό τρόπο θεραπείας επινόησαν γιατροί και ψυχολόγοι ερευνητές σε κέντρο απεξάρτησης στη Σιβηρία, προκειμένου να βοηθήσουν τους εξαρτημένους από το αλκοόλ, τις ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και από το σεξ, να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους. Η παράξενη θεραπεία περιλαμβάνει εξακολουθητικό ράπισμα των οπισθίων των ασθενών με κλαδιά και καλάμια.
«Ραπίζουμε τα οπίσθια των ασθενών για αποκλειστικά ιατρικούς σκοπούς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για σαδομαζοχιστική δραστηριότητα», δηλώνει η καθηγήτρια Μαρίνα Τσούκροβα στους Times της Σιβηρίας. Εξ ου άλλωστε και η χρήση φυσικών εργαλείων ραπίσματος και όχι βίτσας ή μαστιγίου.
 Σύμφωνα με τους δόκτορες Τσούκροβα και Πιλιπέκνο, τα εξαρτημένα άτομα πάσχουν από σοβαρή έλλειψη ενδορφινών που σχετίζονται με το αίσθημα της ευφορίας και της ευτυχίας.
Συγκεκριμένα, ο οξύς πόνος διεγείρει τον εγκέφαλο των ασθενών να εντείνει την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα, κάνοντάς το να νιώσει καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει στη χρήση άλλων διεγερτικών.
Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τις κάθε είδους εξαρτήσεις, αυτοκτονικές τάσεις και ψυχοσωματικές διαταραχές εντοπίζεται σοβαρή έλλειψη ενθουσιασμού και θέλησης για ζωή.
Όπως είναι φυσικό, η φαινομενικά ανορθόδοξη αυτή τεχνική έχει προκαλέσει το σκεπτικισμό ενός μεγάλου μέρους του ιατρικού κόσμου, με τους υποστηρικτές της όμως να επιμένουν ότι ο πόνος, το σωματικό άλγος και η κόπωση συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου