29.1.13

Il Journal - Οι μετανάστες αφήνουν την Ελλάδα !

Τα κίνητρα πίσω από την τάση φυγής των μεταναστών από τη χώρας μας προβάλει δημοσίευμα του ανεξάρτητου, ιταλικού ενημερωτικού σάιτ, με την υπογραφή της Αλεσάντρα Μοντίκα αναπαράγοντας άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή:

 Η οικονομική κρίση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 2011 σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι μετανάστες ήταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, χτυπάει ακόμα κι αυτή τη μερίδα του πληθυσμού.

Έτσι τους τελευταίους μήνες, με την επιδείνωση της ανεργίας, όλο και περισσότεροι ξένοι αφήνουν το κράτος για να βρουν καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμα και να επιστρέψουν. Αυτή τη νέα τάση σημειώνει ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) από την Αθήνα, όπου από μέρα σε μέρα αυξάνονται οι αιτήσεις εθελούσιου επαναπατρισμού όσων διέμεναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Πολλοί φεύγουν μετά από λίγο καιρό, όπως η Νουρούλ Αστούτικ, 23 ετών από την Ινδονησία που έζησε στην Αθήνα για 3 χρόνια εργαζόμενη ως καθαρίστρια και τώρα θέλει να πάει στο Ιράκ, με τον ιρακινό αρραβωνιαστικό της, που κι εκείνος ήρθε στην Ελλάδα την εποχή που θεωρείτο "η χώρα των θαυμάτων".
"Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εδώ γιατί δεν υπάρχει δουλειά, και δεν μπορούμε ούτε να βγάλουμε χαρτιά για να παντρευτούμε κανονικά", εξηγεί εκείνος στην εφημερίδα Καθημερινή: "Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, αλλά δεν έχω επιλογή. Θα πάμε στο Ιράκ και μετά βλέπουμε".

Δεν είναι δύσκολο να βρεις κάποιους που αφού έχουν ζήσει μια ευτυχισμένη περίοδο στην Ελλάδα, τώρα νιώθουν απειλούμενοι. "Οι Έλληνες είναι ευγενικοί, φιλόξενοι", επιβεβαιώνει ο Νταβίς Αμπάς, 26 χρόνων από το Πακιστάν: "Αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι καλή και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανοιχτός. Έχω πτυχίο διαχείρισης επιχειρήσεων και μεγάλη εμπειρία στην επισκευή κομπιούτερ". Ζούσε στη Σκάλα στην Πελοπόννησο, αλλά τώρα θέλει να επιστρέψει στη χώρα του.
"Δεν έχει δουλειά εδώ και δεν ξέρω πια τι να κάνω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ελλάδα", συνεχίζει ο ίδιος, "ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις αδικίες που έχω ζήσει. Μόλις πριν από λίγους μήνες δέχτηκα επίθεση στην πλατεία Βικτορίας.  
Ο πατέρας μου με παρακαλάει κάθε μέρα να γυρίσω στο σπίτι. Είναι ηλικιωμένος και μπορεί να πεθάνει από τη μια στιγμή στην άλλη και φοβάμαι μήπως δεν προλάβω να τον δω".
Από το 2010 μέχρι σήμερα, 14 χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα έχουν καταθέσει αίτηση επαναπατρισμού στις χώρες προέλευσης τους (ιδιαίτερα το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν).
Το 2012 περισσότεροι από 6 χιλιάδες ξένοι επωφελήθηκαν του εθνικού προγράμματος επαναπατρισμού, ενώ 800 άτομα καρπώθηκαν οικονομική βοήθεια από τη Νορβηγία και 360 έγιναν μέλη ενός προγράμματος βοήθειας για την έναρξη κάποιου είδους εμπορικής δραστηριότητας ή κάποιου προγράμματος εκπαίδευσης ώστε να παραμείνουν στη χώρα τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου