15.1.13

Kύμα καταλήψεων σε εφορίες που βάζουν λουκέτο !

Υπό κατάληψη ήσαν χθες 9 εκ των συνολικά 51 Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) σε όλη τη χώρα, η λειτουργία των οποίων επρόκειτο να ανασταλεί στο πλαίσιο του σχεδίου ενοποίησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ενώ σήμερα υπό κατάληψη είναι και η ΔΟΥ Αιγάλεω από κατοίκους και δημοτικές αρχές.

Συγκεκριμένα, χθες ήσαν υπό κατάληψη οι ΔΟΥ Δεσκάτης Γρεβενών, Καλλονής Λέσβου, Αταλάντης Φθιώτιδος, Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, Καρύστου Ευβοίας, Λεωνιδίου Αρκαδίας, Μοιρών Ηρακλείου, Πύλου και Νάουσας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι καταλήψεις σημειώνονται κατόπιν πρωτοβουλιών των δημοτικών αρχών, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αναστολής λειτουργίας των ΔΟΥ που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χθες, ημέρα ολοκλήρωσης της Β'Α φάσης του σχεδίου για την ενοποίηση των ΔΟΥ, η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, από χθες ανεστάλη η λειτουργία 51 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες.

Κατά τη Γ'Α και τελευταία φάση του σχεδίου, θα ανασταλεί στις 18/03/2013 και η λειτουργία 20 ΔΟΥ που λειτουργούν στα νησιά. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη, κατά την Α'Α φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ και κατά τα προηγούμενα έτη είχε επίσης τερματιστεί η λειτουργία σημαντικού αριθμού ΔΟΥ.

Αναφερόμενος στη διαδικασία συγχωνεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι καταφέραμε την ίδρυση ενός Φορολογικού ΚΕΠ σε κάθε δήμο, στον οποίο αναστέλλεται η λειτουργία της ΔΟΥ, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου. Επιπρόσθετα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός του επόμενου διμήνου να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες.

Τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα Φορολογικά ΚΕΠ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ.

Οι ενοποιημένες ΔΟΥ με τη συγκέντρωση του κατακερματισμένου προσωπικού μπορούν, πλέον, να εστιάσουν στο ουσιαστικό τους έργο που είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή εσόδων για το κράτος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου