5.2.13

Πάνω από τα 100 ευρώ θα φορολογούνται τα κέρδη παιχνιδιών ΟΠΑΠ

ΑΛΛΑΓΗ πλεύσης πραγματοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κερδών από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και με νέα απόφασή του όρισε την επιβολή φόρου για τα κέρδη των παικτών πάνω από τα 100 ευρώ.  
Το ΥΠΟΙΚ πείστηκε ότι η επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ στα κέρδη των παικτών δεν θα έφερνε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (το αντίθετο, θεωρούνταν βέβαιο πως θα περιόριζε αισθητά τον τζίρο της εταιρίας) και αποφάσισε να τροποποιήσει την απόφαση αυτή.

Όπως έγινε γνωστό, πλέον η φορολογία των κερδών διαμορφώνεται στο 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη μεταξύ 100 και 500 ευρώ και 20% από 500 ευρώ και άνω.  Η νέα φορολογική κλίμακα που θα θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για τη φορολόγηση κερδών από παίγνια θα ισχύει για τα κέρδη από τα παραδοσιακά παίγνια του ΟΠΑΠ, από παιγνιομηχανήματα, από παίγνια που διεξάγονται στο διαδίκτυο και –από την 1.1.2014– από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα.

Με συνεχείς παρεμβάσεις τους οι πράκτορες του ΟΠΑΠ αλλά και άλλοι παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών είχαν προειδοποιήσει πως εάν τελικώς ίσχυε ο φόρος από το πρώτο ευρώ, τα έσοδα για το κράτος θα ήταν πολύ λιγότερα. Οι πράκτορες είχαν αντιπροτείνει αφορολόγητο έως τα 100 ευρώ, φορολόγηση 10% για κέρδη άνω των 100 ευρώ και 15% για κέρδη άνω των 1.000 ευρώ. Τελικώς το υπουργείο επανέφερε το αφορολόγητο έως τα 100 ευρώ, αλλά αύξησε το φόρο για τα κέρδη πάνω από αυτό το ποσό.
Το μεγάλο όφελος όμως είναι πως με τη διατήρηση του αφορολόγητου δεν πλήττεται η ανακύκλωση των κερδών, αφού τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε μικροποσά (κάτω των 150 ευρώ) και ο παίκτης να προτιμά να επανατοποθετεί τα κέρδη του στο παιχνίδι.

Με βάση αυτόν το σχεδιασμό ο συνολικός ανακυκλούμενος τζίρος ξεπερνά τουλάχιστον τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο του παίκτη. Αυτό με τη σειρά του κρατά τον παίκτη για περισσότερη ώρα στα πρακτορεία, με συνέπεια τον αυξανόμενο τζίρο της ΟΠΑΠ ΑΕ και τα αυξανόμενα κέρδη (από τη φορολόγηση της εταιρίας) για το κράτος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου