8.2.13

16,3+2 δισ. € στην Ελλάδα έως το 2020

Σε 16,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές πιστώσεις που θα διατεθούν στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014-2020, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, για τον οποίο τελικώς επιτεύχθη συμφωνία στις Βυρξέλλες.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς  έκανε λόγο για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι η χώρα μας λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, ποσό που παραμένει ανεπηρέαστο.
Επιπροσθέτως άλλα 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν, όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, στη χώρα μας μετά το 2016, καθώς η Αθήνα πέτυχε την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας, που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μιας χώρας στα κοινοτικά προγράμματα, όταν αντιμετωπίζει συνθήκες βαθιάς ύφεσης. «Στο άρθρο 54 γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα», ώστε να της δοθούν πόροι μετά το 2016, είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μακρά διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.
«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την αίσια έκβαση των επίπονων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία των 27 ηγετών επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020. «Μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι», ανέφερε, αποδίδοντας το κλίμα των εντατικών διαβουλεύσεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου