4.2.13

"Μαϊμού" ...η μαϊμού του Ιράν στο διάστημα

Η αποστολή πιθήκου στο διάστημα από την κυβέρνηση του Ιράν από την αρχή κίνησε την περιέργεια.
Η υπηρεσία όμως έκανε και ένα σοβαρό λάθος: Εμφάνισε δύο διαφορετικούς πιθήκους και έτσι η καχυποψία έγινε ακόμη μεγαλύτερη.

Ο πίθηκος ρέζους που παρουσιάστηκε την επομένη της αποστολής, ντυμένος με κοστούμι, είναι διαφορετικός από τον πίθηκο που είχε φωτογραφηθεί αμέσως μετά την επιστροφή στη Γη, δεμένος ακόμα στο κάθισμά του: ο πίθηκος με το κοστούμι είναι σημαντικά πιο σκούρος και του λείπει μια μεγάλη ελιά πάνω από το αριστερό μάτι.
Όμως το Associated Press μεταφέρει τις δηλώσεις και του Τζον ΜακΝτάουελ, αστρονόμου του Χάρβαρντ που παρακολουθεί στενά τις διαστημικές επιχειρήσεις, ο οποίος προσέφερε μιαδιαφορετική εξήγηση. Υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες του ανοιχτόχρωμου πίθηκου δόθηκαν κατά λάθος στα μέσα και δείχνουν όχι ένα εναλλακτικό πειραματόζωο, αλλά τον πίθηκο που φέρεται να πέθανε σε μια προηγούμενη απόπειρα το 2011.
Η Τεχεράνη είχε τότε προσπαθήσει να υποβαθμίσει την αποτυχία, με τον υπουργό Επιστήμης να δηλώνει ότι η αποστολή «δεν πέτυχε όλους τους αντικειμενικούς στόχους της».
Η μύτη, τα χαρακτηριστικά, όλα είναι διαφορετικά» σχολίασε στην Τhe Telegraph ο Γιαρίβ Μπας, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Space Israel. «Αυτό σημαίνει είτε ότι ο αρχικός πίθηκος πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την επιστροφή στη Γη, είτε ότι το πείραμα δεν πήγε καλά» είπε στην εφημερίδα.
Ανάλογες δηλώσεις ειδικών δημοσιεύει και άλλα μέσα ωστόσο το Associated Press δίνει μια λύση στο μυστήριο την οποία επιχείρησε να προσφέρει αξιωματούχος του ιρανικού διαστημικού προγράμματος.
Ο Μοχάμαντ Εμπραχίμι απέδωσε τις διαφορές σε λάθος επιλογή φωτογραφιών -ορισμένες από τις εικόνες έδειχναν πράγματι έναν διαφορετικό πίθηκο, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ως αναπληρωματικός για την αποστολή μαζί με αρκετούς ακόμα πιθήκους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου