7.2.13

Kοινή δήλωση Οδυσσέα Βουδούρη & Πάρι Μουτσινά

Νέα φορολόγηση ακινήτων:

Η μικρομεσαία τάξη χάνει την ιδιοκτησία της οικογενειακής στέγης της



Η νέα φορολόγηση που χτυπάει την οικογενειακή ιδιόκτητη στέγη, παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

1.      Το αφορολόγητο όριο (50.000 ή ακόμα και 100.000 €) εκθέτει πρακτικώς την ολότητα της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας στην νέα φορολόγηση.

2.      Με τις έκτακτες εισφορές που μετατρέπονται συστηματικά σε τακτικές, η φορολόγηση των ακινήτων αυξάνεται το 2013 κατά 380%, σε σχέση με το 2010.

3.      Η νέα φορολόγηση επιβάλλεται στην ελληνική οικογένεια ακριβώς την χρονική περίοδο όπου η επίσημη ανεργία χτυπάει έναν ενεργό ενήλικα στους 4, τα εισοδήματα των εργαζόμενων και συνταξιούχων έχουν μειωθεί κατά 30% τα δυο τελευταία χρόνια και η φτώχεια μαστίζει πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες.

4.      Ένας αυξανόμενος αριθμός ακινήτων παραμένει, λόγω της ύφεσης, ανοίκιαστος ή ανεκμετάλλευτος και συνεπώς, όχι μόνο δεν αποτελεί πηγή εσόδων για τον ιδιοκτήτη, αλλά αντιθέτως πρόσθετο οικονομικό βάρος.

5.      Το 54% των ιδιοκτητών δηλώνει ήδη ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη υπάρχουσα φορολογία των ακινήτων.

6.      Η πτώση των τιμών, ο σχεδόν εκμηδενισμός της ζήτησης και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές τιμές υπερβαίνουν πλέον τις εμπορικές, μετατρέπουν τελικά την ιδιοκτησία μιας οικογενειακής στέγης σε μοιραία οικονομική παγίδα.



Ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας τέτοιας φορολόγησης;



Η προφανής συνέπεια της νέας φορολόγησης θα είναι η συρρίκνωση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας. Στο επόμενο διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων θα χάσει το σπίτι, που είτε το κληρονόμησε από τους γονείς του, είτε το απέκτησε με δάνειο και θυσίες.



Είναι αξιοσημείωτο ότι στην χώρα μας, σε αντιπαράθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 80% των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες. Αυτή την "ανωμαλία" (με τα μέτρα και σταθμά της Τρόικα και της κυβέρνησης) αποσκοπεί να "διορθώσει" η νέα φορολόγηση, που οδηγεί σε μια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των προνομιούχων και των τραπεζών καθώς και σε προλεταριοποίησης της μεσαίας τάξης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου