15.3.13

Με λαμπρότητα η επέτειος της εξέγερσης των Μανιατών το 1821


Ο Δή­μος Δυ­τι­κής Μά­νης και φέ­τος, με ι­δι­αί­τε­ρη λαμ­πρό­τη­τα πραγ­μα­το­ποί­η­σε τις ε­ορ­τα­στι­κές του εκ­δη­λώ­σεις για την ε­πέ­τει­ο της ε­ξέ­γερ­σης των Μα­νια­τών το 1821, πα­ρου­σί­α των Δη­μάρ­χων Α­να­το­λι­κής και Δυ­τι­κής Μά­νης Πέ­τρου Αν­δρε­ά­κου και Δη­μή­τρη Γι­αν­νη­μά­ρα , των Δη­μο­τι­κών Συμ­βου­λί­ων των δυ­ο Δή­μων, το­πι­κών αρ­χών και εκ­προ­σώ­πων φο­ρέ­ων α­πό τη Δυ­τι­κή και Α­να­το­λι­κή Μά­νη και πλή­θους κό­σμου. Οι εκ­δη­λώ­σεις ξε­κί­νη­σαν το με­ση­μέ­ρι, με την ά­φι­ξη στο Η­ρώ­ο της πλα­τεί­ας της Καρ­δα­μύ­λης της ση­μαί­ας των Μα­νια­τών και των ιπ­πέ­ων και Κα­πε­τα­ναί­ων της Α­να­το­λι­κής Μά­νης. Α­κο­λού­θη­σε έ­παρ­ση της ση­μαί­ας, τέ­λε­ση τρι­σά­γιου στη μνή­μη των η­ρώ­ων και κα­τά­θε­ση στε­φά­νων α­πό τις πο­λι­τι­κές και στρα­τι­ω­τι­κές αρ­χές του τό­που, τον εκ­πρό­σω­πο Ε­θνι­κής Αν­τί­στα­σης, τους α­πο­γό­νους της οι­κο­γέ­νειας Μούρ­τζι­νου – Τρου­πά­κη, α­πό Μα­νι­ά­τι­κους Συλ­λό­γους και α­πό σχο­λεί­α της πε­ρι­ο­χής.
Α­φού τη­ρή­θη­κε ε­νός λε­πτού σι­γή στη μνή­μη των πε­σόν­των, α­κο­λού­θη­σε η α­νά­κρου­ση του Ε­θνι­κού Ύ­μνου. Στη συ­νέ­χεια, ό­λοι οι πα­ρευ­ρι­σκό­με­νοι με­τέ­βη­σαν στον ι­στο­ρι­κό χώ­ρο του Α­γί­ου Σπυ­ρί­δω­να και των Πυρ­γό­σπι­των των  Μούρ­τζι­νων – Τρου­πά­κη­δων, στην πα­λαι­ά Καρ­δα­μύ­λη, ό­που η κυ­ρί­α Σο­φί­α Κα­πε­τα­νά­κη – Ε­πί­κου­ρη Κα­θη­γή­τρια του Τμή­μα­τος Φι­λο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πε­λο­πον­νή­σου εκ­φώ­νη­σε το πα­νη­γυ­ρι­κό της η­μέ­ρας.
Α­κο­λού­θη­σε το Προ­σκλη­τή­ριο των Μα­νια­τών που συμ­με­τεί­χαν στην κα­τά­λη­ψη της Κα­λα­μά­τας και στον Ι­ε­ρό Α­γώ­να του ’­21 και η α­να­πα­ρά­στα­ση της συ­νάν­τη­σης των Κα­πε­τα­ναί­ων και της ι­στο­ρι­κής α­πό­φα­σής τους. Στην α­να­πα­ρά­στα­ση έ­λα­βαν μέ­ρος ε­ρα­σι­τέ­χνες η­θο­ποι­οί, μέ­λη του Συλ­λό­γου Νε­δου­σαί­ων και η κυ­ρί­α Κων­σταν­τί­να Θε­ο­δω­ρο­πού­λου.
Οι εκ­δη­λώ­σεις ο­λο­κλη­ρώ­θη­καν με την πα­ρου­σί­α­ση πα­ρα­δο­σια­κών χο­ρών α­πό το Χο­ρευ­τι­κό Ό­μι­λο «ΛΕΥ­ΚΙΠ­ΠΟ» και το Σύλ­λο­γο Κρη­τών Μεσ­ση­νί­ας «Ο ΨΗ­ΛΟ­ΡΕΙ­ΤΗΣ»,  κα­θώς και με την πα­ρά­θε­ση μι­κρής δε­ξί­ω­σης στο Δη­μαρ­χεί­ο.
Τις εκ­δη­λώ­σεις πα­ρα­κο­λού­θη­σαν και τί­μη­σαν με την πα­ρου­σί­α τους – με­τα­ξύ άλ­λων: ο Πα­νο­σο­λο­γι­ό­τα­τος π. Συ­με­ών, η Βου­λευ­τής Λα­κω­νί­ας Φ. Πα­τρι­α­νά­κου, ο Βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας Δ. Κου­κού­τσης, ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ε­νό­τη­τας Μεσ­ση­νί­ας Π. Α­λευ­ράς, ο Πρό­ε­δρος Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου Πε­λο­πον­νή­σου Γ. Που­λο­κέ­φα­λος, ο Δή­μαρ­χος Μεσ­σή­νης Σ. Α­να­στα­σό­που­λος, η Αν­τι­πρό­ε­δρος Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Δή­μου Πει­ραι­ά Ε. Κού­βα­ρη, ο Δι­οι­κη­τής Πυ­ρο­σβε­στι­κής Υ­πη­ρε­σί­ας Κα­λα­μά­τας Κ. Κυ­ρι­α­κου­λέ­ας, Αν­τι­πρό­σω­ποι Ε­νό­πλων Δυ­νά­με­ων & Σω­μά­των Α­σφα­λεί­ας, εκ­πρό­σω­ποι πολ­λών Μα­νι­ά­τι­κων Συλ­λό­γων, εκ­πρό­σω­ποι κομ­μά­των και πλή­θος κό­σμου.farenews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου