15.3.13

ΠΥΛΟΣ - Γιορτάστηκε η 188η Επέτειος της Μάχης της Σχινόλακας !

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 188ης επετείου από τη Μάχη της Σχινόλακας.

Στην ομώνυμη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, στις 15 Μαρτίου του 1828 σημειώθηκε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων. 
Υπό την αρχηγία του Μακεδόνα στρατηγού Τάσου Καρατάσου σώμα εφτακοσίων ανδρών στρατοπέδευσε στο χωριό, προκειμένου να ανακόψει την επεκτατική διάθεση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Με τη βοήθεια των κατοίκων οι θαρραλέοι στρατιώτες, αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων, προέταξαν εαυτούς και συνέβαλαν με την αυτοθυσία τους στη θετική έκβαση της επανάστασης.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου και στη συνέχεια η κυρία Ξένη Αραπογιάννη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης.

Στον εορτασμό της επετείου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Κωνσταντίνος Τσαπόγας, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου κ. Γιώργος Γιαννούτσος, Δημοτικοί Σύμβουλοι  του Δήμου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πύλου, ο πολιτευτής κ. Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο λαογράφος –συγγραφέας κ. Κώστας Μπαλαφούτης και αρκετός κόσμος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου