1.3.13

ΤΑΤΟΥΛΗΣ πρός Δημάρχους - Αναλάβετε τις ευθύνες σας για τα σκουπίδια !

«Μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές που μονοπωλούσαν μέχρι πρόσφατα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», διεμήνυσε στους εμπλεκόμενους φορείς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που βιώνουν περιοχές της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη ένταση, το τελευταίο διάστημα. 
Η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, εξαιτίας των «αλλοθικών συμπεριφορών των δημοτικών αρχών απέναντι στην αρμοδιότητά και την ευθύνη τους για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων». Συγκεκριμένα, για το εντονότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της Τρίπολης, ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι, μετά την αυτοψία της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, αλλά και λόγω της ατολμίας της δημοτικής αρχής να λάβει μέτρα, προκάλεσε συνάντηση στο γραφείο του προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση για τη νόμιμη μεταφορά των στερεών αποβλήτων. Ο περιφερειάρχης τόνισε για άλλη μία φορά ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και τις δημοτικές αρχές, που είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εισπράττει κανένα ανταποδοτικό τέλος για αυτό το σκοπό και «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το πού θα πάνε τα σκουπίδια». Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους αρμοδίους έστω και τώρα να προσαρμοστούν γρήγορα με τις επιταγές του ΠΕΣΔΑ, αφού «είναι ανεπίτρεπτο να ξοδεύονται 3 με 3,5 εκατ.
ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών, γεγονός που συντηρεί τη μαύρη οικονομία των σκουπιδιών με τα γνωστά προβλήματα της Μεγαλόπολης και της καμένης Αρχαίας Ολυμπίας».
Πέραν τούτων, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), το οποίο, όπως είπε, «έσωσε» η Περιφέρεια μετά την αδυναμία των Δήμων, λέγοντας ότι «αναπλάσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν συνεχίζεται σε αυτούς η ρίψη απορριμμάτων. «Το σημαντικό πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση. Πρέπει να συμπεριφερθούμε με αξιοπιστία, σοβαρότητα και συνέπεια και όχι να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές με τα λάθη μας. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα λύσουμε το πρόβλημα και θα βγει η Πελοπόννησος από την κρίση», τόνισε.
Τέλος, επανέλαβε την απόλυτη στήριξή του στην κυβέρνηση για άλλη μια φορά απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε.
Ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά, «από την κεντρική πολιτική σκηνή δεν έφυγα ποτέ, το ενδιαφέρον μου, αλλά και η ευθύνη μου, ωστόσο, είναι να τεθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου ως σημείο αναφοράς στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Στηρίζω την τρικομματική κυβέρνηση στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, πιστεύω ωστόσο ότι η χώρα θα σωθεί αν ακολουθηθεί το παράδειγμα της περιφέρειας Πελοποννήσου».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου