26.4.13

Ξεκίνησε το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο για την Πελοπόννησο !!!

 ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ !!!
Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης πραγματοποιείται σήμερα το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Πελοποννήσου, ενόψει του σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020, παρουσία πολυπληθούς κοινού, δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων από όλη την Πελοπόννησο.
Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν για τον τομέα ευθύνης τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Μανόλης Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή, έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έργα αξίας 27 εκατ. ευρώ που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις και νέους, σύγχρονους εξοπλισμούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Προσέθεσε πως υπεγράφη σύμβαση 10 εκατ. ευρώ και πως σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή ψυχιατρικού τμήματος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Πρόσφατα, ανέφερε, εντάχθηκε προς υλοποίηση και το έργο για τον εκσυγχρονισμό του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού του εν λόγω νοσοκομείου, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κων/νος Τζαβάρας, μίλησε για τον ενιαίο και αδιαίρετο πολιτιστικό χώρο της Πελοποννήσου κι αυτό, είπε, είναι το πρώτο και κορυφαίο ζήτημα μετά τις άστοχες περιπλανήσεις της περιόδου από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.
Υπογράμμισε πως, αν θέλουμε να μιλάμε αναπτυξιακά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πρέπει να αναθεωρήσουμε τα ως σήμερα και να δούμε την Πελοπόννησο ως ενιαίο χώρο. Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτή την περίοδο γίνονται σπουδαία έργα που φτάνουν τα 80 εκατ.
ευρώ στον χώρο του πολιτισμού, συμπληρώνοντας πως στη νέα προγραμματική περίοδο ο πολιτισμός βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα γιατί, «ο πολιτισμός είναι η μεγάλη δύναμη, είναι η πρώτη παραγωγική δύναμη της χώρας».
Από την πλευρά του ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα δεν επιτρέπουν σπατάλη χρόνου και δεν επιτρέπεται ανάλωση συζητήσεων σε θέματα που δεν έχουν ουσία. Πρέπει να συμφωνήσουμε, ανέφερε, σε έναν οδικό χάρτη προτεραιοτήτων και στην ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες. Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι η νέα προγραμματική περίοδος δεν δίνει προτεραιότητα σε έργα υποδομών, αλλά σε έργα καινοτομίας, περιβάλλοντος, εξειδίκευσης και κατάρτισης.
Χρειάζεται, είπε, να αλλάξουμε σκέψη και να αξιοποιήσουμε με σύνεση τους κοινοτικούς πόρους, για να παραχθεί πλούτος και τόνισε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι «δεν έχουμε πελάτες στα προϊόντα μας», τα οποία πρέπει να τα πιστοποιήσουμε μέσα από στοχευμένες ενέργειες και παράλληλα να «αξιοποιήσουμε τα νέα παιδιά που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, που τους δίνουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν μονάδες ζηλευτές».
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανόλης Αγγελάκας, στην ομιλία του σημείωσε πως απαιτείται στενή συνεργασία Περιφέρειας κι εμπλεκομένων φορέων, αντικειμενική και ρεαλιστική στοχοθεσία για τις ανάγκες της Πελοποννήσου και ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο συνέδριο τόνισε ότι, «σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η χώρα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να βγει από την κρίση». Στην περιφέρειά μας, είπε, βρισκόμαστε ήδη σε αυτό τον δρόμο, κινούμενοι με σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση για την «Πελοπόννησο 2020», όπου η αυτοδιοίκηση έρχεται να αγκαλιάσει τη γενική κατεύθυνση που χαράζει η Ευρώπη.
Παράλληλα, ο κ. Τατούλης ζήτησε, όλη η ευθύνη και η αρμοδιότητα για τον τομέα της υγείας να μεταφερθεί στην αιρετή περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο δομών στον κρίσιμο αυτόν τομέα του κοινωνικού Κράτους.
Τέλος, σε συνέχεια της τοποθέτησης του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι, πράγματι ο πολιτισμός ξεπερνά τις διοικητικές διαιρέσεις.
Η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα για το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τη σύσταση μιας ενιαίας Πελοποννήσου, ενώ για το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού επισήμανε πως πρόκειται για διευρωπαϊκό δίκτυο και μόνο ως τέτοιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί –και αυτό μόνο στο σύνολο του έργου χωρίς εκπτώσεις και μειώσεις του φυσικού αντικειμένου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου