22.4.13

Σύσταση της "Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Πελοποννήσου"


Στη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου», προχώρησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, αποτελεί το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο ενάντια στην κρίση, που έρχεται να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής που υπήρχε όσον αφορά την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρη Μελά και του Γεώργιου Πίττα, εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τη σύσταση της εταιρείας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε πως για πρώτη φορά δημιουργείται «συστοιχία» (cluster) συνεργειών σε μια νέα κατεύθυνση ενσωμάτωσης εμπορικών δραστηριοτήτων εστίασης, τυποποίησης και τουριστικών καταλυμάτων, και για πρώτη φορά, τόνισε, επιχειρείται μια συντονισμένη και δυναμική παρέμβαση στην αγορά.

Είναι επίσης η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, που υπάρχει μια ομπρέλα κάτω από την οποία γίνεται αυτή η προσπάθεια, και αυτή δεν είναι άλλη από το εμπορικό σήμα (brand) «Πελοπόννησος», το οποίο τώρα δομείται και στο οποίο τα αγροτικά προϊόντα είναι άρρηκτα δεμένα με τον τουρισμό.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στις άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατάρτιση του «Καλαθιού Πελοποννησιακών Προϊόντων», μέρος του οποίου αποτελεί και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, και στην πρόοδο που σημειώνεται στη δημιουργία του δημοπρατηρίου στην Κόρινθο. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν δωρεάν και το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης, θα αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων της Πελοποννήσου και συνάμα εχέγγυο ποιότητας.

Ο Δημήτρης Μελάς χαρακτήρισε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου «δράση με στρατηγική προοπτική» και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυναμική ανταπόκριση των φορέων και των παραγωγών στην πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δήλωσε επιπλέον ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο ωριμότητάς της, αλλά και εξέφρασε την ευχή οι σταθερές αυτές βάσεις να ενδυναμωθούν στο μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφερόμενος στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) της Πελοποννήσου, τα χαρακτήρισε «πνευματική ιδιοκτησία της Ελλάδας συνυφασμένη με premium ποιότητα» και η οποία, υπογράμμισε, θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, μην επιτρέποντας ποτέ την παραμικρή αμφισβήτησή τους.

Ειδικότερα για τα ΠΟΠ Καλαμάτας, ο κ. Μελάς δήλωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία επέκτασής του στο σύνολο του νομού Μεσσηνίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί δεν θα γίνουν δεκτές. Τέλος, ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας που θα αφορά τις ομάδες παραγωγών με στόχο να λυθούν παθογένειες και να εναρμονιστεί το ελληνικό δίκαιο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και την επικείμενη λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου