21.4.13

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ : Από την Κυπαρισσία στην Πύλο !

Οι πολυποίκιλες εναλλαγές του υπέροχου μεσσηνιακού τοπίου !!!
Οι παραλίες της Νοτιοδυτικής  Μεσσηνίας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες διάσημων νησιωτικών προορισμών. 
Παχιές αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά, χρυσαφένιες αχανείς ακτές, ενάλια κάστρα, ονειρεμένοι  κολπίσκοι, γραφικά ταβερνάκια, και πράσινες σκιερές γωνιές. Διάσπαρτα μικρά νησιά, απότομα ακρωτήρια, πελάγη αστείρευτα και κοσμοπολίτικα στέκια … Όλα θα τα βρεις εκεί. Άπλα κι απομόνωση,  στριμωξίδι και μουσικές, γαλήνη σ’ ονειρεμένες δύσεις, παιχνίδι στην άμμο κι άφθονη αδρεναλίνη στα ψηλά, άγρια κύματα…
Η ιστορία της πλούσια, το τοπίο της εξαίρετο, η μορφολογία της χαρισματική.
Η Μεσσηνία ξέρει πώς να γοητεύει και τον απαιτητικότερο ταξιδευτή.
 Οι  αμέτρητες ακτές της φυλακίζουν τις εικόνες του καλοκαιριού, εμπνέουν στιγμές κι αποζημιώνουν κάθε αναζήτηση…
Από την Κυπαρισσία μέχρι τη Πύλο, τα νερά σε αιχμαλωτίζουν.
Κάποτε ζεστά, ρηχά και διάφανα αγκαλιάζουν το σώμα με μια γλυκιά οικειότητα, κάποτε κρύα και βαθιά ξυπνούν όλες σου τις αισθήσεις.
Κι εκεί που το βαθύ μπλε ξελογιάζει μια λευκή αμμουδιά, το πράσινο με το χρυσαφί  ζωγραφίζουν αντίθεση με το σκούρο του βράχου.
Ώσπου, γαλήνια και δροσερά, παιχνιδίζουν με το βαθύ μοβ και το πορτοκαλί τ’ ουρανού κλέβοντας λίγο  ακόμα απ’ τη μέρα. Έπειτα η νύχτα ξεκινά. Με ουζάκι κι υπέροχους μεζέδες πλάι στο κύμα, με ποτά στην ακτή, με φωτιές, μουσικές και παρέες στα αναρίθμητα κάμπινγκ.
 Ένα είναι σίγουρο.
Όταν η Μεσσηνία φορά τα καλοκαιρινά της, οι επιλογές μας γι’ αυτό το καλοκαίρι στενεύουν επικίνδυνα...
ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΜΑΣ!
Καλό νερό
 Μια απέραντη αμμουδιά έκτασης 6 χιλιομέτρων, με διάσπαρτα πολύχρωμα βότσαλα προσφέρει ήρεμες, οικογενειακές διακοπές και πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης. Καφέ και ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενώ μπορείς να επιδοθείς και σε θαλάσσια σπορ.
 Εδώ βρίσκει καταφύγιο και η χελώνα καρέτα-καρέτα για την αναπαραγωγή της. Θα τη βρεις 5 χιλ. βόρεια της Κυπαρισσίας. Αν επιλέξεις την περιοχή αυτή για τη διαμονή σου μια μονομερή εκδρομή στους καταρράκτες της Νέδας οπωσδήποτε θα σε ξανανιώσει…
Σανί
Εκτεταμένη παραλία, μήκους 800 μέτρων με ψιλή άμμο, ξαπλώστρες, καντίνα και εστιατόριο.
Καρτελάς
Απέραντη παραλία με άμμο και βότσαλο, ομπρέλες με ξαπλώστρες και καντίνα.
Κυπαρισσία
Μεγάλη οργανωμένη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι δίπλα στο γραφικό λιμανάκι στης πόλης. Διαθέτει ναυαγοσώστη και βλέπει δυτικά.
 Μια βόλτα στη γραφική Άνω πόλη μετά το μπάνιο επιβάλλεται.  Αποκορύφωμα της ημέρας οι ταβέρνες με το παραδοσιακό γουρουνόπουλο στην πάνω πλατεία. Λαχανικά από μποστάνι, εξαιρετικό ντόπιο ελαιόλαδο, σπιτικό κρασί και φόντο ηλιοβασίλεμα…
Γιαννίτσαινα
 Άμμος και βότσαλο - πεντακάθαρα νερά , 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Κυπαρισσίας
Τερψιθέα
Βότσαλο και λιγοστός κόσμος για όσους θέλουν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους.
Άγριλος
Παραθαλάσσιο θέρετρο με ωραία αμμουδιά και αρκετές ταβέρνες κοντά στα Φιλιατρά. Αξίζει να δείτε το κάστρο των παραμυθιών που φιλοτέχνησε τον προηγούμενο αιώνα ο γλύπτης φουρναράκης. Μυθικά πρόσωπα, ήρωες του ‘21, νεράιδες και ξωτικά σαν τα παραμύθια της γιαγιάς… Απροσδόκητη συνάντηση, ο μεσσηνιακός «πύργος του Άιφελ» στην πλατεία…
Στόμιο
Ωραία παραλία με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, που βαθαίνουν απότομα και είναι δροσερά. Θα βρεις καντίνα για καφέ, ομπρέλες από φοίνικες και θα συναντήσεις πολλούς αθλητές kite.
Λαγκούβαρδος
Ολάνοιχτος κόλπος με μια μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά, μεγάλες ομπρέλες με ξαπλώστρες αλλά και πολλά πεύκα που προσφέρουν απλόχερα ιδανικές σκιές. Διαθέτει μια διακριτικότατη καντίνα – μπαρ και συγκεντρώνει κόσμο διατηρώντας ταυτόχρονα την ησυχία της. Σίγουρα αισθάνεσαι ασφαλής κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του ναυαγοσώστη. Κάποιες νύχτες διοργανώνονται εδώ beach parties ενώ συχνά θα συναντήσεις και μπόλικους σέρφερ να δαμάζουν τα κύματα.
Το όνομα της το πήρε από τον ομώνυμο χείμαρρο που εκβάλλει στα βόρεια της ακτής. Θα τη βρεις στον παραλιακό δρόμο που ενώνει τα Φιλιατρά με την Μαραθόπολη.
Το γειτονικό λιμανάκι του Μάραθου προσφέρεται για καλό φρέσκο ψάρι. Προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα. Σε παρασέρνουν στ’ ανοιχτά πριν να το καταλάβεις. 
Μπάρλα
Αμμώδης, και βραχώδης ταυτόχρονα, μικρή παραλία με τιρκουαζ νερά, ιδανική και για ψααροτούφεκο. Δύο περίπου χιλιόμετρα μετά τον Λαγκούβαρδο.
Βρωμονέρι
Μη σας γελά το όνομά του! Πρόκειται για μια μικρή, αξιοπρεπέστατη παραλία που προτιμούν πολλοί ντόπιοι. Έχει άμμο και μπόλικη θαμνώδη βλάστηση. Θα τη βρεις μετά το χωριό Πηγάδια και θα τη προσεγγίσεις από σκαλοπάτια. Στην ακτή τρέχει κι η ομώνυμη φυσική ιαματική πηγή.
Μάτι
 Ιδανική ψιλή άμμος με πεντακάθαρα νερά, σκίνα και πεύκα σε όλο της το μήκος που μετρά δύο χιλιόμετρα.. Την συναντάμε στο χωριό Ρίκια, στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στην Πύλο.
Στην αρχή της παραλίας εκβάλλει ένα μικρό ποταμάκι. Από τις καλύτερες της περιοχής, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, βρίσκεις όμως άνετα ησυχία λόγω της μεγάλης της έκτασης. Κάπου στο μέσο της υπάρχει αναψυκτήριο και γήπεδο beach volley καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων (surfing, κανό, kite, θαλάσσιο σκι, τζετ-σκι). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις εδώ και χελώνες καρέττα-καρέττα  που βγαίνουν στην ακτή για την ωοτοκία τους.
Ρωμανός
Στο ομώνυμο χωριό ( που φιλοξενεί την Ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού την Costa Navarino )  μια μεγάλη αμμουδιά με κατάλευκη άμμο, συγκεντρώνει πολύ κόσμο και οικογένειες με παιδιά. Διαθέτει ομπρέλες από φοίνικες, ταβέρνα με θαλασσινά αλλά και πυκνές φυσικές σκιές μ’ απλωμένες αιώρες.
Πετροχώρι
Για τους γνωρίζοντες….
H «Σφήνα » μεταξύ  της παραλίας Ρωμανού και της Βοιδοκοιλιάς ,καταπληκτική παραλία διαθέτει δωρεάν ξαπλώστρες ,εστιατόριο με βάση την ντόπια κουζίνα και θαλασσινά ,άνετο χώρο παρκινγκ είναι η πρώτη επιλογή για τους  ντόπιους επισκέπτες.
Βοϊδοκοιλιά
 Αναμφίβολα η δημοφιλέστερη της Μεσσηνίας.
 Ένα «υδάτινο θέατρο», ένα «μεγάλο κοχύλι» που αποτελείται από έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο με ψιλή άμμο.
Μέσα του εγκλωβίζονται ζεστά και διάφανα, βαθυγάλανα και κατά τόπους πράσινα νερά. Δίπλα στην παραλία, προσφέρει τη σκιά του ένας μεγάλος βράχος στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το «Παλαιόκαστρο», που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Η ακτή έχει αρκετή ησυχία παρά τον κόσμο που την επισκέπτεται. Δεν θα βρεις ομπρέλες ή καντίνες καθώς η ευρύτερη περιοχή  θεωρείται προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, ενώ προστατεύεται και από το δίκτυο Natura ως «Τόπος Μοναδικής Φυσικής Ομορφιάς.» Ακριβώς από πίσω απλώνεται η λιμνοθάλασσα του Γιάλοβα.
Η ακτή είναι πάντα απάνεμη και έχει εύκολη πρόσβαση και πάρκινγκ. Προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές, με τη θέα του κόλπου απ’ τα ψηλά να σου κόβει την ανάσα. Στην περιοχή πίσω από την ακτή θα βρεις πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μπόλικη ησυχία.
Χρυσή ακτή ή Χρυσή άμμος
Στενή και μακριά παραλία με χρυσαφένια άμμο, δεντροφυτείες  και θέα στον Κόλπο του Ναυαρίνου και το νησάκι Σφακτηρία.
Είναι προστατευμένη περιοχή, δεν διαθέτει ομπρέλες και αποτελεί μια όαση ησυχίας. Διαθέτει camping και θα τη βρεις στον Γιάλοβα ακολουθώντας το δρόμο πριν τη λίμνη.
Γιάλοβας(Ντιβάρι)
Η συνέχεια της Χρυσής ακτής που απλώνεται μπροστά ακριβώς από την ομώνυμη λίμνη. Έχει πολύ κόσμο, ομπρέλες, καφετέρια – καντίνα, σκόρπια καΐκια, βάρκες και ιστιοπλοϊκά αλλά και πλήθος από πιτσιρίκια που απολαμβάνουν βουτιές απ’ τις διάσπαρτες εξέδρες. Στην παραλία υπάρχει και το κουφάρι ενός παλιού ναυαγισμένου πλοίου που έχει ξεβράσει η θάλασσα στα ρηχά.
 Από τις παραλίες  στην Γιάλοβα θα επισκεφθείς την Πύλο με το γραφικό της λιμάνι, την πλατεία με τις καμάρες και τα κανόνια, το Ναβαρίνο –το νεότερο κάστρο της πόλης, τη λίμνη Διβαρίου αλλά και το νησάκι Σφακτηρία στον όρμο του Ναυαρίνου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου