23.4.13

Παράταση της έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έως 31 Αυγούστου 
Παρατείνεται για τέσσερις επιπλέον μήνες, ως την 31η Αυγούστου, λόγω της μεγάλης της επιτυχίας, η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός», που υπήρξε η αφορμή και το κέντρο ενός ζωηρού διεθνούς επιστημονικού διαλόγου.
Στο διάστημα λειτουργίας της, η επισκεψιμότητα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, ενώ τα σχόλια τόσο στα βιβλία επισκεπτών του Μουσείου όσο και στον ελληνικό και διεθνή Τύπο υπήρξαν διθυραμβικά.
Έργο μιας πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο εντοπίστηκε το 1900 από σφουγγαράδες από τη Σύμη.
Η έρευνά του εγκαινίασε την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και προσέφερε μια νέα, ανεκτίμητη προσέγγιση στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Από τότε ως σήμερα συναρπάζει η μυθιστορηματική του ανέλκυση καθώς και η πολύπλοκη δομή και λειτουργία του περίφημου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», του πρώτου αναλογικού ημερολογιακού υπολογιστή της ανθρωπότητας, που συμπεριλαμβανόταν στο φορτίο του.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα (χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και αγαλματίδια, πήλινα, χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, κλίνες, νομίσματα, και τα τμήματα του ίδιου του πλοίου) αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ. Το ναυάγιο δίνει επίσης ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους Ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες κατά τον 1ο αι. π.Χ.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ιδιαίτερα περήφανο για το τεράστιο ενδιαφέρον του μαθητικού και νεανικού κοινού για την έκθεση. Έως σήμερα την έχουν επισκεφθεί 60.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου