23.4.13

Γενετική ταυτοποίηση ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία

Συνάντηση είχε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με τον καθηγητή Εφαρμογών τομέα Γενετικής στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας Κων/νο Δελή, με θέμα τη Γενετική ταυτοποίηση ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία.
Στη συνάντηση, που παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Μεσσηνίας, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία της Π.Ε. Μεσσηνίας με τη Σχολή Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ) ΑΤΕΙ Καλαμάτας σε επίπεδο προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκριτική γενετική ταυτοποίηση των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς, με ιδιαίτερη έμφαση την τοπική μας ποικιλία για  παραγωγή ξηρών σύκων.
Ο κ. Δελής ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι ουσιαστικά η μόνη πραγματική αποτύπωση ταυτοποίηση μίας ποικιλίας είναι η Γενετική. 
Κάθε άλλη προσέγγιση, π.χ. μορφολογική, φυσιολογική, κλπ, δεν είναι ασφαλής. Με μεθόδους Γενετικής θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε από ποιες ποικιλίες προέρχεται η καλλιεργούμενη τοπική ποικιλία συκιάς, βάσει του βαθμού συγγένειας που παρουσιάζει σε σχέση με άλλες γνωστές, ταυτοποιημένες. Επίσης, θα διερευνηθεί η ύπαρξη μεμονωμένων «πληθυσμών» ή πιο απλά, κάποιας ιδιαίτερης περίπτωσης της συγκεκριμένης ποικιλίας, που μπορεί να έχει δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων.
Ως υλικό αναφοράς, θα χρησιμοποιηθούν επιλεγμένα δένδρα συκιάς, από όλες τις περιοχές καλλιέργειας του νομού, φυτικό υλικό διαφόρων ποικιλιών συκιάς που έχουν συγκεντρωθεί και διατηρούνται εδώ και χρόνια, από το ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας, και άλλες, διεθνώς γνωστές ποικιλίες συκιάς.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, θα μας δώσουν πληροφορίες για τη δυνατότητα προσαρμογής των δένδρων σε ειδικές συνθήκες, π.χ. ξηροθερμικές, παγετό κλπ. Σε «δεύτερο χρόνο», μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή γενετικού υλικού από συγκεκριμένα δέντρα συκιάς και την αξιοποίησή του στην καλλιεργητική τεχνική.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι  αποτελέσματα αυτής της πρώτης συνεργασίας πάνω στην καλλιέργεια της συκιάς έχουν άμεσο αντίκτυπο και συσχετίζονται απευθείας με το εμπορεύσιμο προϊόν, διότι:
- η καλλιεργούμενη στο νομό μας, ποικιλία για ξηρά σύκα, αποκτά ταυτότητα που μπορεί ν’ αναγράφεται στις συσκευασίες,
- το προϊόν αποκτά χαρακτήρα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι στοιχεία ταυτότητας, ουσιαστικής σημασίας, για την εμπορία του,
- η τοπική ποικιλία συκιάς, συνδέεται ουσιαστικά με την περιοχή καλλιέργειας και αυτό, μπορεί ν’ αποτελέσει και σημαντικό στοιχείο για την υποστήριξη του φακέλου ΠΟΠ, που όπως γνωρίζουμε, η προετοιμασία του προωθείται  αυτή την περίοδο, από τη “ΣΥΚΙΚΗ” και σήμερα «ΚΛΑΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΥΚΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ». 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου