26.4.13

Ελεύθερος με εγγύηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος

Ελεύθερος, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 60.000 ευρώ και του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. 
Ο κ. Φωτόπουλος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης, για υπόθεση χρηματικών ποσών που δόθηκαν από τη ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων και τα οποία φέρονται να μην δαπανήθηκαν για τους λόγους που εκταμιεύθηκαν.

Στον ανακριτή Χρ. Παπακώστα απολογήθηκε, επίσης σήμερα, και ο συνδικαλιστής, πρώην γγ της ΓΕΝΟΠ Ευάγγελος Μπουζούλος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ενώ ζήτησε και έλαβε προθεσμία ο επίσης συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Κατσαρός.
Η κατηγορία αφορά συνολικό ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που χορήγησε, την περίοδο 2008-2010, η επιχείρηση στη ΓΕΝΟΠ. Συγκεκριμένα αφορά δάνειο ύψους 500.000 ευρώ επί προεδρίας Αρθούρου Ζερβού, ποσό 300.000 ευρώ που δόθηκε επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου για μελέτη που κατά το κατηγορητήριο δεν έγινε. Η κατηγορία της απάτης αφορά ποσό 312.000 ευρώ που χορηγήθηκε για δύο ταξίδια τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν.

Ο κ. Φωτόπουλος φέρεται να αρνείται την κατηγορία και να υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ότι τα επίμαχα ποσά αποτελούν σύννομες επιχορηγήσεις. Όπως υποστηρίζει το επίμαχο δάνειο αποπληρώνεται κανονικά από την ΓΕΝΟΠ και το ποσό για τη μελέτη πληρώθηκε για άλλου αντικειμένου μελέτη από αυτήν για την οποία εκταμιεύθηκε.

Στο απολογητικό υπόμνημά που παρέδωσε στον ανακριτή ο κ. Φωτόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι «δεν εξαπατήσαμε τη ΔΕΗ, καθώς αποδεκτά και νόμιμα ήταν όχι μόνο τα εκπαιδευτικά ταξίδια, αλλά και κάθε άλλο ταξίδι που θα προωθούσε την ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της ομοσπονδίας μας με συναδέλφους άλλων χωρών.
Όλα τα ταξίδια έγιναν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς. Οι παροχές προς την ομοσπονδία ήταν απολύτως νόμιμες ως προβλεπόμενες από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας».

Για τα ίδια αδικήματα, κατηγορούνται πέραν των συνδικαλιστών και τα 15μέλη ΔΣ της εταιρείας (περίοδος 2008-10), ενώ ως συνεργοί έχουν ήδη απολογηθεί οι κκ Π. Αθανασόπουλος και Αρθ. Ζερβος, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή εγγύησης στον καθένα ύψους 30.000 ευρώ.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2011, μετά την διαβίβαση στη Δικαιοσύνη πορίσματος του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Ο κ. Ρακιντζής τόνιζε στο πόρισμα πως δεν είναι σύννομες οι χρηματοδοτήσεις δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ο Νίκος Φωτόπουλος είπε πως «κάποιοι ήθελαν να είμαι στην φυλακή, αλλά οι δικαστές έκριναν μη επαρκή τα στοιχεία και με άφησαν ελεύθερο».
Ο συνήγορος του, Δημήτρης Τσοβόλας, αναφέρθηκε σε σκόπιμη «στοχοποίηση των συνδικαλιστών», ώστε να «ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου