18.4.13

Ο «Αρχέλων» για το… όργωμα στις αμμοθίνες της Ελαίας !

Σε ανακοίνωσή του ο «Αρχέλων» σημειώνει χαρακτηριστικά: 
«Ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος έχει αυξημένη οικολογική σημασία λόγω αφενός του ότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο, είδος το οποίο είναι «απειλούμενο» και σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας (παραρτήματα II και IV της οδηγίας), αφετέρου λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών (οι οικότοποι αμμοθινών περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της ίδιας οδηγίας).
Η οικολογική αξία της εν λόγω περιοχής και η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας έχει τονιστεί επανειλημμένως στις ελληνικές αρχές, τόσο από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της «Αιτιολογημένης Γνώμης» που απέστειλε στην χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο.
Έξι μήνες μετά την «Αιτιολογημένη Γνώμη» και 4 μήνες μετά την απάντηση της Ελλάδας, δια της οποίας η χώρα μας δεσμεύτηκε για την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τόσο της θαλάσσιας χελώνας όσο και των οικοτόπων αμμοθινών, και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ενδεχόμενη καταδίκη της από αυτό, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας αλλά η υποβάθμιση του βιοτόπου συνεχίζεται.
Το τελευταίο περιστατικό της υποβάθμισης έγινε τις πρώτες μέρες του Απρίλη. Κατ’ εντολή της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση παραλιακών αγροτεμαχίων μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, οργώθηκαν οι προστατευόμενες αμμοθίνες με αποτέλεσμα την αποψίλωση της αμμοθινικής βλάστησης!!Οι παράκτιες θίνες ή αμμόλοφοι δημιουργούνται από τη συνδυασμένη δράση της θάλασσας και του ανέμου. Φερτά υλικά που παρασύρουν τα ποτάμια εναποτίθενται με τη βοήθεια της θάλασσας κατά μήκος της ακτής και σχηματίζουν τις θίνες.
Οι αμμόλοφοι αποτελούν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο. Επίσης το σύστημα των θινών απορροφά την ενέργεια των κυμάτων. Χωρίς την προστασία των αμμόλοφων πολλές αμμώδεις παραλίες θα εξαφανίζονταν ταχύτατα. Είναι γνωστό ότι σε περιοχές όπου οι αμμόλοφοι καταστρέφονται από τον άνθρωπο, το αλμυρό νερό της θάλασσας εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα πλήττοντας έτσι τις αγροτικές καλλιέργειες.
Παρόλο που οι αμμόλοφοι φαίνονται "νεκροί", στην πραγματικότητα φιλοξενούν ένα πλήθος ζώων και φυτών. Η σημαντικότητά τους τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναγνωρίζεται και γι' αυτό αποτελούν προστατευόμενη ζώνη σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές. Ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι αμμοληψίες, τα τροχοφόρα στις παραλίες, η αυθαίρετη δόμηση, προκαλούν την υποβάθμιση επιταχύνοντας τη διάβρωση της ευαίσθητης αυτής ζώνης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου