28.5.13

212.000 Έλληνες απειλούνται με φυλάκιση λόγω… χρεών !

Περισσότεροι από 212.000 Ελληνες χρωστούν στην Εφορία ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ (ο καθένας) και αν δεν εκμεταλλευτούν την «τελευταία ευκαιρία» που τους προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών απειλούνται με φυλάκιση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών!  
Πρόκειται για μισθωτούς, συνταξιούχους εισοδηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 19 δισ. ευρώ. 
Μόνο η ένταξη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να αναστείλει την ποινική δίωξη (σύλληψη, αυτόφωρο, δίκη κ.λπ.) και εφόσον ο οφειλέτης πληρώνει κανονικά τις δόσεις του.
Ο νόμος προβλέπει πως ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Ωστόσο, δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη υπάρχει εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών να αυξηθεί το όριο των ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο στις 10.000 ευρώ από 5.000 ευρώ σήμερα.   Γιατί καθυστερεί Ακόμη και αν συμβεί αυτό (η κυβέρνηση καθυστερεί αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση για να υποχρεώσει όλους τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση που ανακοίνωσε), η απειλή της φυλάκισης θα συνεχίσει να υφίσταται για περισσότερους από 100.000 πολίτες και 42.000 εκπροσώπους επιχειρήσεων. Αυτοί που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο, με το νέο σύστημα διακανονισμού χρεών που θα εφαρμόζει πλέον η Εφορία, θα ζουν και πάλι με τον εφιάλτη της φυλάκισης, αφού θα έχουν μία και μοναδική φορά το «δικαίωμα» να αφήσουν απλήρωτη μία μόλις δόση προς την Εφορία, διαφορετικά θα χάσουν την «ασυλία».
Αναλυτική δήλωση περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης πρέπει να υποβάλει στην Εφορία μέσω Ιντερνετ κάθε οφειλέτης ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο για να αποκτήσει το δικαίωμα να υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι και σε 48 ή ακόμη και σε 100 μηνιαίες δόσεις, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 ευρώ κάθε μήνα. Στην αναλυτική δήλωση ο οφειλέτης πρέπει να αναγράψει πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του, τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του, τις απαιτήσεις του από τρίτους και τις οφειλές του σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα πρέπει, επίσης, να δηλώσει το τρέχον και εκτιμήσεις για το μελλοντικό του εισόδημα. Από την αναλυτική δήλωση περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης θα πρέπει να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη αλλά και η δυνατότητά του να εξοφλεί με συνέπεια τις μηνιαίες δόσεις που θα προβλέπει η ρύθμιση στην οποία θέλει να υπαχθεί. Με απλά λόγια, το υπουργείο Οικονομικών ζητά το πλήρες «ηλεκτρονικό φακέλωμα» δυόμισι εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένου να αποδεχθεί τις αιτήσεις που θα υποβάλουν για να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις.
Για να γίνεται δεκτή η αίτηση κάθε οφειλέτη θα πρέπει επιπλέον αυτός να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, να έχει εξοφλήσει εμπρόθεσμα όλες τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2013 και να έχει οπωσδήποτε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό πληρωμών στα ΕΛΤΑ, ώστε με πάγιες εντολές που θα δίδει να μπορεί να εξοφλεί, μέσω του λογαριασμού αυτού, τις δόσεις που θα προβλέπει η ρύθμιση του χρέους του. Ειδικά από όσους οφείλουν ποσά πάνω από 75.000 ευρώ, θα απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ορκωτού ελεγκτή ή λογιστή ή δικηγόρου για την ορθότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης, ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ θα πρέπει, επιπλέον, να προσκομίζουν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες ή να βάλουν υποθήκη την ακίνητη περιουσία τους. 
Η ηλεκτρονική αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι 28 Ιουλίου 2013. 
Η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Για όσους οφειλέτες αποδείξουν πραγματική οικονομική αδυναμία ανταπόκρισης στις 48 δόσεις, υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν σε περισσότερες δόσεις με βάση το εισόδημά τους, που όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 100. 
Η προθεσμία για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των πολλών δόσεων λήγει στις 31/12/2013.
Ο οφειλέτης θα τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης, όταν: δεν έχει καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν έχει καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση, δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου