29.5.13

Ποιοι αγρότες εξαιρούνται από το "Χαράτσι" των αγροτεμαχίων !

Περίπου 3,5 ώρες διήρκησε η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για την φορολογία στα ακίνητα και  σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε πολύ εκρηκτικό κλίμα, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τα κόμματα για την φορολόγηση των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Που κατέληξαν;

Όλα τα κόμματα ζήτησαν από το υπουργείο οικονομικών να εκπονήσει σενάρια που θα προβλέπουν μηδενική φορολόγηση της αγροτικής γης των κατ’ επάγγελμα αγροτών .

Μέχρι τώρα, αυτό που ήταν γνωστό, είναι ότι θα προβλεπόταν ένα αφορολόγητο στρεμματικό και από κει και πέρα θα υπήρχε φορολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο,  η φορολόγηση στα αγροτεμάχια θα ήταν της τάξης των 10- 13 ευρώ ανά στρέμμα, άρα εάν απαλλαγούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες, που κατέχουν περίπου 14 εκατ. στρέμματα από το σύνολο των 66,5 εκατ. στρεμμάτων, για να μην υπάρξει "κενό", τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, που έχουν και χαμηλότερη αξία, θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 20 ευρώ το στρέμμα! Όπως όλα δείχνουν όμως το σενάριο αυτό εγκαταλείπεται !

Όσο για το πώς θα καλυφτεί τελικά το κενό, από το υπουργείο οικονομικών αναλαμβάνουν αρχικά να υπολογίσουν πόσο είναι το δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια απόφαση και δεύτερον να το ανακατανείμουν εσωτερικά, δηλαδή 800 εκατ ζητούνταν από τα αγροτεμάχια , 800 εκατομμύρια εξακολουθούν να  αναζητούνται σύμφωνα με την διακομματική . Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα αστικά ακίνητα και οι κατοικίες αν βέβαια όλα πάνε καλά !

Η επόμενη συνάντηση της διακομματικής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, όπου και θα καταλήξουν στην τελική εισήγηση που θα την αναλάβει το ΥΠΟΙΚ να την κάνει νομοσχέδιο!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου