16.5.13

Συμφωνίες και πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδας - Κίνας

Τις πρώτες συμφωνίες και πρωτόκολλα οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Κίνα, μετά από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του, κ. Λι Κετσιάνγκ, ύστερα και από το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν σε τομείς όπως ο τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ειδικότερα:

China Development Bank
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.

Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Η China Development Bank που θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης και θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους, καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.
Huawei
Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
ZTE
Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ικανοποιημένη από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκε, δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αποστολή, μετά τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους της Κίνας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου