25.5.13

"Θεσμοφορία" ελληνικών γεύσεων στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκει να αναβιώσει έναν αρχαίο αγροτικό θεσμό, τα «Θεσμοφόρια», και στο πλαίσιο αυτό οργανώνει στο Μουσείο της Ακρόπολης τριήμερο εκδηλώσεων. 
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων «Θεσμοφόρια 2013», οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 26 Μαΐου, έγινε χθές βράδυ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Aθανάσιο Τσαυτάρη.
 
Στην  αρχαιότητα τα «Θεσμοφόρια» ήταν γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Στις εκδηλώσεις που διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των «Θεσμοφορίων» ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.
 
«Σήμερα τα Θεσμοφόρια επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας» τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Τσαυτάρης. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν, ανά Περιφέρεια  και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα Θεσμοφόρια ως θεσμός συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, συνδέοντας τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.
 
Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με θέμα τον ρόλο της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές. 
 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή με την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», Γιώργο Πίττα, της δράσης του «Ελληνικού πρωινού» όλων των Περιφερειών της χώρας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου