24.5.13

ΠΥΛΟΣ - Η πορεία του πρόγραμματος " ΝΕΣΤΩΡ " και η αναπτυξη του,αντικείμενο σύσκεψης !!!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασίλης Μάγκλαρης, επισκέφτηκε την Πύλο και συγκεκριμένα το Παλαιό Γυμνάσιο Πύλου όπου στεγάζεται το Πείραμα Νέστωρ του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα εντάσσεται στα πλαίσια συναντήσεων με φορείς κατά τόπους, όπου πραγματοποιούνται σημαντικά πειράματα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη συνεργειών και τις δυνατότητες σύζευξης επιστήμης και τοπικής κοινωνίας.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κ. Νίκος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Κώστας Συνολάκης και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης. 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία του πειράματος που διεξάγεται ήδη και τις δυνατότητες ανάπτυξής του. 
Προς την κατεύθυνση αυτή συνομολογήθηκε η κοινή πρόθεση των ερευνητικών κέντρων να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και να αναπτύξουν προγράμματα τα οποία θα έχουν άμεση συνάφεια με την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η κατασκευή συσκευής ελέγχου και ποιότητας ελαιολάδου σε πραγματικό χρόνο.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η τοπική κοινωνία να γίνει κοινωνός και να κατανοήσει τη σημασία των ερευνητικών προγραμμάτων. 
 «Η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να προσεγγίσει τους κατοίκους και να τους μετουσιώσει με απλό τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από τη διενέργεια τέτοιων πειραμάτων, αλλά και να συμβάλλει ώθηση της τοπικής οικονομίας». 
Επίσης, πρόθεση της δημοτικής αρχής όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσω του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων είναι η ενίσχυση περαιτέρω ερευνητικών προγραμμάτων, όπως αυτό που ήδη υλοποιείται μέσω της λειτουργίας του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος N.E.O, συνεργασία ανάμεσα στο  Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, την Ακαδημία Αθηνών και το Costa Navarino και μελετά τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο αλλά και από τις έρευνες που διεξάγει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο βυθό της θάλασσας, ώστε ο Δήμος Πύλου –Νέστορος να καταστεί διεθνές κέντρο επιστημονικών ερευνών.

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι στόχος είναι οι συνέργειες οι οποίες θα προκύψουν μακροχρόνια και θα έχουν την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και θα αντανακλούν στην ανάπτυξης της τοπική οικονομίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των επισκέψεων που πραγματοποιεί.

Οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι άμεσος στόχος είναι η σύνδεση με τον παραγωγικό τομέα σε πολλαπλά επίπεδα, το οποίο θα επιτευχθεί μέσω της διαρκούς και συνεχούς συνεργασίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου