19.5.13

Π. Αυγερινός - "Η Αλλαγή τέλειωσε νωρίς" !!!

".. στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν πολλοί λόγω της εξουσίας και τώρα οι ίδιοι μεταναστεύουν μαζικά σε νέους πόλους εξουσίας που δημιουργούνται."
Το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε την "Αλλαγή" το 1981 χωρίς να έχει συγκεκριμένο όραμα αλλαγής, τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο "Η Αλλαγή τέλειωσε νωρίς", από τις Εκδόσεις Εστία, στη 10 Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

"Ενα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έσπρωχνε το κόμμα μπροστά κι ένα άλλο το κρατούσε πίσω. Αυτό του εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία να κυβερνά, αλλά το εμπόδισε να γίνει κόμμα μεταρρύθμισης της κοινωνίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ.

Αυγερινός. Πρόσθεσε πως στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν πολλοί λόγω της εξουσίας και τώρα οι ίδιοι μεταναστεύουν μαζικά σε νέους πόλους εξουσίας που δημιουργούνται.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε "ατυχία" για τον εαυτό του το πέρασμα από το υπουργείο Υγείας, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που υπήρξαν στις αλλαγές που ήθελε να κάνει από στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης. Θυμήθηκε τα λόγια που του είχε πει ο πατέρας του, όταν άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, ότι "η πολιτική θέλει αρχοντιλίκι".

Στην αρχή, όπως είπε, δεν κατάλαβε τη σημασία τους, αλλά στη συνέχεια άρχισε να την ανιχνεύει. Χρειάζονται, τόνισε, δύο αρετές. 

Να είναι κανείς αυστηρός και ταυτόχρονα πολύ επιεικής. Παρατήρησε ότι εσχάτως έχει εξαλειφθεί ο όρος "πολιτική αρετή" από τον δημόσιο λόγο και δεν υπάρχει ως κριτήριο, λέγοντας πως η πολιτική είναι πεδίο ευθύνης και όχι εξουσίας. 
Για το βιβλίο του Π. Αυγερινού σημείωσε ότι αποτελεί μια καταγραφή που δεν χρειάζεται διασταύρωση και θα χρησιμεύσει στους ιστορικούς του μέλλοντος. Για τον συγγραφέα είπε ότι τον χαρακτηρίζει η απόλυτη συνέπεια αυτών που έλεγε με αυτά που έπραττε.

Διευκρίνισε πως δεν του κάνει αγιογραφία, αλλά δεν γνωρίζει και πολλούς άλλους ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε με θετικά λόγια και για τον κο Αυγερινό και για τον κ. Παπαδόπουλο, σχολιάζοντας ότι και οι δυο έδωσαν πάρα πολλά και δεν αναγνωρίστηκαν όλα όσα έκαναν. " Η Αλλαγή τέλειωσε νωρίς και η διαπίστωση αυτή είναι πιο πικρή στις σημερινές συνθήκες. Εκείνη η Αλλαγή τέλειωσε νωρίς, δεν είναι, όμως, ποτέ αργά για αλλαγές", υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Σπυρίδων Σφέτας αναφέρθηκε στο κομμάτι του βιβλίου που ο Π. Αυγερινός μιλάει για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ενιαία Γιουγκοσλαβία και τη διάλυση της.

Το "παρών" έδωσαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης και Νίκος Γκεσούλης, ο Χρόνης Κουσαλίδης, μέλος της Κ.Ε. και ο Χρόνης Μακρίδης, γραμματέας της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου