30.5.13

Ποίο το μέλλον της Αυτοδιοίκησης;

Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα
Καποδίστριας, Καλλικράτης  και ότι άλλο …πιασάρικο μπορούσε να σκεφτεί  όποιος προσπάθησε  να μείνει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής,  χρησιμοποιήθηκε για να ονομάσει τις μεταρρυθμιστικές  του πρωτοβουλίες , σχετικά με την Περιφερειακή Δημοκρατία.
Πόσο Δημοκρατία όμως είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός με την κεντρική διοίκηση;  Πόσο Δημοκρατία είναι η …αιώνια παρουσία αιρετών; Πόσο Δημοκρατία είναι οι κομματικές στοιχίσεις;
Φυσικά είναι κατ΄επίφασιν Δημοκρατία , διότι εκτός της καθεστωτικής μονιμότητας, δημιουργούνται  επιπλέον στο εκλογικό σώμα, πολλές σκέψεις -κυρίως άδικες - για προθέσεις , πράξεις, συμπλεύσεις και σκοπιμότητες.
Από το 2009 ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην πατρίδα μας , που μας οδηγούν σε αναθεώρηση όσων πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε.
Σήμερα επιβάλλεται να δούμε υπό άλλη οπτική τη ζωή μας  και να επανασχεδιάσουμε πάνω σε άλλες υγιείς βάσεις.
Εδώ έρχεται η αυτοδιοίκηση Α΄ και  Β΄ βαθμού να φέρει το νέο αέρα της αλλαγής νοοτροπιών και αντίληψης και να επαναφέρει  στο προσκήνιο τον άδολο πατριωτισμό όπως αρέσκεται να λέει η  σημερινή αιρετή διοίκηση της  Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τι συνεχίζουμε όμως και βλέπουμε ως επαναλαμβανόμενο έργο, εκτός ολίγων φωτεινών εξαιρέσεων;
Διεκδίκηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία, διεκδίκηση πόρων, διεκδίκηση στελεχιακού δυναμικού, διεκδίκηση κτιριακών εγκαταστάσεων, διεκδίκηση  όσων αρμοδιοτήτων είχε στην αρμοδιότητά του το Κράτος κ.α. πολλά.
Κριτική όμως για τις εγγενείς αδυναμίες που σε αρκετές περιπτώσεις δυναμιτίζουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν είδαμε! Κριτική για τη στασιμότητα έργων, την μη απορρόφηση κονδυλίων, την οριακή κατάσταση υποδομών, την έλλειψη αναπτυξιακής κατεύθυνσης και οραμάτων ,την μη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού  πάλι δεν είδαμε!
 Εν κατακλείδι αυτό που ίσως είδαμε ,είναι  η  εμφανής  προσπάθεια ικανοποίησης προσωπικών ανασφαλειών που πολλές φορές γίνονται ορατές στους πολίτες μέσω της υπερέκθεσης και της υπερβολής..
Η κοινωνία αλλάζει, οι προτεραιότητες αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν. 
Η Πολιτεία δείχνει πως αρχίζει και αντιλαμβάνεται την ανάγκη επένδυσης στον παράγοντα άνθρωπο και όχι στον απρόσωπο και  ίσως όχι απόλυτα αποδεκτό από τους πολίτες  πλέον, κομματικό εκλεκτό , που απλά εισπράττει την αποδοχή  των πολιτών στο κόμμα που τον στήριξε ή στα πρόσωπα των πολυπληθών συνεργατών του.
Η Κυβέρνηση, δια της προτάσεως του Υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη  Στυλιανίδη σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο που θα δώσει την κρίσιμη ώρα, ώθηση στην Περιφερειακή Δημοκρατία , παραβλέποντας τις όποιες κομματικές αφετηρίες και την όποια κομματική οργάνωση, με ικανό κριτήριο , μόνο την  εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το χθες αντιδρά και δυσανασχετεί στο νέο αξιακό σύστημα .Ήδη το συνέδριο της ΚΕΔΕ οριοθέτησε τις θέσεις και τις προτεραιότητές του ,χωρίς αποδοχή ακόμη και της σκέψης  για αλλαγές.
Ακόμη όμως και να μην γίνει εφικτό, μπήκε ο σπόρος της υγιούς ανανέωσης της Περιφερειακής Δημοκρατικής διοίκησης του τόπου.-

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου