28.5.13

Kαι να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση οι τιμές ΔΕΝ θα πέσουν !!!

Την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι στην επικείμενη άφιξη της τρόϊκας θα συζητηθεί η πολυσυζητημένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εντείνονται οι αμφιβολίες για την μετακύλιση μιας ενδεχόμενης μείωσης στις τιμές των ακατστημάτων εστίασης.  
Χαρακτηριστική η δήλωση της Ομοσπονδίας των εστιατόρων ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων στις τιμές, καθώς οι όποιες αυξήσεις ΦΠΑ απορροφήθηκαν από τους επαγγελματίες και δεν πέρασαν στο τελικό προιόν.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εστιατόρων Γιώργος Καββαδάς καθώς -όπως είπε- δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών με την αύξηση του ΦΠΑ.

«Η εστίαση δεν μετέφερε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις τιμές. Παρόλα αυτά έχει προχωρήσει αντίθετα σε μείωση τιμών όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μπορέσει να προσελκύσει πελάτες. Νομίζω ότι οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν εκτός εάν η ψυχολογία που θα δημιουργήσει η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% σε ορισμένα είδη μπορέσουμε και κατεβάσουμε τιμές» ανέφερε Γ.Καββαδάς.

Αυτή η δήλωση εκτιμάται ότι ρίχνει νερό στα επιχειρήματα της τρόϊκας, στελέχη της οποίας είχαν εκφράσει σκριβώς αυτόν τον φόβο.
Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα παράγοντες του Υ. Οικονομικών είχαν τονίσει ότι από την 1η Ιουλίου έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον συντελεστή 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, εφόσον, φυσικά, υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο με τους επικεφαλής της τρόικας.


Ωστόσο η κυβέρνηση που θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να πείσει την τρόικα που φθάνει στις 4/6 να εγκρίνει την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μιλά για πακέτο συνοδευτικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η όποια μείωση θα περάσει στην τελική τιμή.

Όπως επισήμανε στο MEGA ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς «εξετάζουμε την έκδοση αγορανομικής διάταξης με βάση την οποία για ένα τουλάχιστον χρόνο θα διατηρείται η τιμή προ της μείωσης του ΦΠΑ πάνω στον τιμοκατάλογο, ώστε ο πελάτης ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει αν η μείωση του ΦΠΑ περνάει στη τελική τιμή».

Αυτονόητη θεωρεί την πτώση των τιμών αν μειωθεί ο ΦΠΑ και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας στο εξωτερικό, με τιμές ελκυστικές όχι μόνο για τους ξένους αλλά κυρίως για τους Έλληνες που δοκιμάζονται φέτος από την μείωση των εισοδημάτων τους.

«Το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση είναι από τα πρώτα, τους μεγάλους στόχους και του υπουργείου Τουρισμού αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης. Πιστεύω θα μπορέσει να δώσει πραγματικά ανάσα στην αγορά, την χρειάζεται» επισήμανε η κυρία Κεγαλογιάννη.

Ερωτηθείσα εάν θα συνοδευθεί με μειώσεις των προσφερομένων ειδών η κυρία Κεφαλλογιάννη απάντησε ότι αυτό είναι αυτονόητο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου