23.5.13

Ποιοι έκαψαν το «Rich» στη Γλυφάδα

Ψάχνουν τις οικονομικές συναλλαγές επιχειρηματιών και τον εμπρησμό ενός τζιπ

Εμπρηστική επίθεση λόγω ενδοεταιρικής διένεξης για οικονομικούς λόγους ύστερα από ανακαίνιση του καταστήματος ή ενέργεια άλλου κυκλώματος κακοποιών;

Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το κίνητρο των δραστών του εμπρησμού, στις πέντε τα ξημερώματα της Τετάρτης, της γνωστής καφετέριας «Rich», στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη, στη Γλυφάδα. Η καφετέρια βρισκόταν στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου και πάνω από το κατάστημα έχουν έδρα τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Από τη φωτιά καταστράφηκε η καφετέρια, ενώ υπέστησαν ζημιές ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του κτιρίου.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, τέσσερις ένοπλοι που φορούσαν κράνη, περιέλουσαν με μεγάλη ποσότητα βενζίνης και πυρπόλησαν το κατάστημα. Πιο πριν οι άγνωστοι, με την απειλή των όπλων, ζήτησαν από τρεις υπαλλήλους του καταστήματος να φύγουν από το σημείο. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που διερευνούν την υπόθεση συνδυάζουν το περιστατικό του εμπρησμού του καταστήματος με την πυρπόληση από αγνώστους του τζιπ ενός εκ των ιδιοκτητών της καφετέριας της Γλυφάδας. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ιδιώτης δεν ανέφερε οτιδήποτε στην ΕΛ.ΑΣ για το ποιός μπορεί να προέβη στους εμπρησμούς και διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία επαγγελματική εκκρεμότητα.
 
Οι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν τρία ενδεχόμενα για τα κίνητρα των εμπρηστών.

Πρώτον ο εμπρησμός να σχετίζεται με οικονομικές διαφορές ατόμων που συμμετείχαν στην «διαχείριση» της καφετέριας που εφέτος συμπλήρωσε έξι χρόνια λειτουργίας. Προ διετίας το κατάστημα είχε ανακαινιστεί πλήρως. Το κόστος της ανακαίνησης φέρεται να υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. Στα πλαίσια αυτά -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- υπήρξαν νέες οικονομικές συνεργασίες των υπευθύνων του καταστήματος οι οποίες αποδείχθηκαν «προβληματικές» και υπήρξαν προστριβές και διενέξεις. Παράλληλα το κατάστημα φέρεται να παρουσίαζε ζημιογόνα αποτελέσματα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από αναφορές επιχειρηματιών, για την διαχείριση της καφετέριας φέρεται να ενδιαφέρθηκε άτομο που είχε κατηγορηθεί, προ 15 περίπου ετών, για εκβιάσεις και υπόθεση απαγωγής ιδιώτη.
 
Δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν -όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις- το ενδιαφέρον τους τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ είναι το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης της επιχείρησης. Σύμφωνα με αναφορές κρατικών λειτουργών «η καφετέρια είναι βέβαιο ότι ήταν ασφαλισμένη για μεγάλο χρηματικό ποσό». Στα πλαίσια αυτά ερευνώνται οι μαρτυρίες για τις κινήσεις των δραστών. Κι αυτό με δεδομένο ότι σε άλλες περιπτώσεις επίθεσης αγνώστων που κατέκαψαν επιχειρήσεις αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια, για την είσπραξη των ασφαλίστρων
 
Τρίτο ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είναι αν αυτή η επίθεση σχετίζεται με την εμφάνιση μίας νέας ομάδας εκβιαστών που λυμαίνεται τα νότια προάστια. Σημειώνεται ότι προ μερικών μηνών είχε εξαρθρωθεί από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής κύκλωμα νονών της νύκτας που πωλούσε προστασία στα καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής της Γλυφάδας και είχε ξυλοκοπήσει θαμώνες μπαρ. Όμως, μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν διαθέτουν αξιόπιστες μαρτυρίες για να επιβεβαιώσουν ένα τέτοιο σενάριο που θεωρείται σχετικά «αδύναμο».
tovima.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου