28.5.13

Η Ρωσία παραδίδει πυραύλους S-300 στη Συρία !

Η Ρωσία δεν θα ματαιώσει τα σχέδιά της να παραδώσει ένα εξελιγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Συρία παρά τις έντονες αντιδράσεις δυτικών κρατών, διότι θεωρεί ότι αυτό θα συμβάλλει να αποτραπούν οι πιο «θερμοκέφαλοι» να επέμβουν στη σύρραξη η οποία διαρκεί δύο χρόνια στη χώρα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Η Μόσχα κατηγόρησε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αφήνοντας την ισχύ του εμπάργκο που είχε επιβάλει η ίδια στις πωλήσεις όπλων στη Συρία να εκπνεύσει.
Το Ισραήλ και η Γαλλία αξίωσαν από την Μόσχα να μην παραδώσει τα πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας S-300 στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία αντιμετωπίζει μια εξέγερση που υποστηρίζεται από δυτικά και αραβικά κράτη.
Ο Ριάμπκοφ άφησε να γίνει σαφές όμως πως η Μόσχα θεωρεί ότι τα συστήματα αυτά είναι χρήσιμα για την αποτροπή μιας ξένης επέμβασης.
«Θεωρούμε ότι η παράδοση των όπλων αυτών είναι ένας παράγοντας σταθεροποίησης και ότι τέτοια βήματα με πολλούς τρόπους αποτρέπουν ορισμένους θερμοκέφαλους από το να εξερευνήσουν σενάρια βάσει των οποίων η σύρραξη αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων», είπε.
Η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει εάν και κατά πόσον οι S-300 παραδόθηκαν ήδη στη Συρία κι ο Ριάμπκοφ απέφυγε να γίνει πιο σαφής.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω ότι αυτές οι παραδόσεις έχουν γίνει, μπορώ μόνο να πω ότι δεν θα τις αρνηθούμε», είπε ο Ριάμπκοφ.
«Βλέπουμε ότι το ζήτημα αυτό ανησυχεί πολλούς από τους εταίρους μας, αλλά δεν έχουμε καμιά βάση για να αναθεωρήσουμε την θέση μας σε αυτή τη σφαίρα».
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν δήλωσε ότι οι παραδόσεις των S-300 δεν έχουν γίνει ακόμη -και ότι τα συστήματα αυτά δεν έχουν καν φύγει από τη Ρωσία- και τόνισε ότι η χώρα του «θα αντιδράσει» σε μια τέτοια περίπτωση.
Η δήλωση του Γιαλόν φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα πως τα συστήματα αυτά αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Συρία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου