14.6.13

Α.Σαμαράς: Η ΕΡΤ δεν θα ξανανοίξει, όλα τα άλλα τα συζητάμε !

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο εν όψει της συνάντησης των τριών κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Δευτέρας: 
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δεχθεί προτάσεις για προσωρινή επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης -«για να σταματήσει το μαύρο»- από τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ωστόσο είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω από την απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ.
«Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμείνουν τη Δευτέρα να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ήταν παλιά, τότε θα προσκρούσουν στην απόλυτη άρνηση του Πρωθυπουργού» αναφέρουν υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές στο iefimerida.gr.
Ολα στο τραπέζι, ακόμη και η μεταβατική επαναλειτουργία
Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι είναι θέμα ημερών η επαναλειτουργία της προσωρινής ΝΕΡΙΤ.
Ήδη μελετάται από το Μαξίμου ένα σχήμα το οποίο θα επιτρέψει επαναλειτουργία μιας τηλεοπτικής και μιας ραδιοφωνικής συχνότητας.
Μελετάται επίσης ένα πλάνο στελέχωσης του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού σταθμού με πρόσωπα τα οποία εργάζονταν στην ΕΡΤ και τα οποία θα προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και για το διάστημα εκείνο μέχρι τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.

Αυτό που αναζητείται είναι η νομική φόρμουλα που θα καλύψει το εγχείρημα αυτό καθώς η ΝΕΡΙΤ δεν υπάρχει, ενώ η ΕΡΤ έχει καταργηθεί.
«Αν συμφωνήσουν όλοι στο ραντεβού της Δευτέρας τότε θα παρακάμψουμε τις διαδικασίες για επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης πολύ γρήγορα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα για τη νέα εταιρεία που πρέπει να επιλυθούν.
Σύσκεψη Σαμαρά με επιτελείς του ΥΠΟΙΚ
Αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνεδρίασε χθες το βράδυ με επιτελείς του και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει την ταχύτερη επαναλειτουργία της νέας κρατικής τηλεόρασης.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μια προσπάθεια δημιουργίας ενός υποτυπώδους προγράμματος με προβολή επαναλήψεων εκπομπών και δελτίο ειδήσεων. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται εργαζόμενοι που θα υπογράψουν συμβάσεις ώστε να επαναλειτουργήσουν προσωρινά κάποιες συχνότητες της ΕΡΤ.

«Η επαναφορά θα γίνει σταδιακά. Με δελτία ειδήσεων και κάποια άλλα προγράμματα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ας φύγουν οι καταληψίες από εκεί για να φύγει το μαύρο
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν επίσης ότι απαιτείται η εκκένωση της ΕΡΤ από τους καταληψίες δημοσιογράφους προκειμένου να λειτουργήσει η μεταβατική τηλεόραση. Στο ερώτημα «πώς θα διώξετε από εκεί τους δημοσιογράφους, με τα ΜΑΤ;» κυβερνητική πηγή απαντάει:
«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Να φύγουν μόνοι τους για να λειτουργήσει η νέα τηλεόραση».
Πολιτική εμπλοκή στην κυβέρνηση
Ωστόσο τα πνεύματα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ιδιαίτερα τεταμένα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι εκνευρισμένος από τις συνεχείς επικρίσεις που δέχεται από τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και αποκαλούν «γελοιότητες τις διαρροές ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν θέμα αλλαγής Πρωθυπουργού.
«Εμείς δεν πάμε σε εκλογές, ας άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, ας κινήσουν διαδικασίες αποσταθεροποίησης» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου και συμπληρώνουν:
«Ενα χρόνο τώρα το ήξεραν το θέμα. Ούτε ένας δεν έχει φύγει από το Δημόσιο. Την κατάργηση της ΕΡΤ την υπέγραψε ο Βενιζέλος με το Μεσοπρόθεσμο. Γιατί δεν κάνει τώρα καμία πρόταση για τις 2.000 απολύσεις που απαιτεί η Τρόικα; Επικρίνουν τον Σαμαρά αλλά δεν καταθέτουν καμία πρόταση».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός «δεν φέρνει κάποιο νόμο για την κρατική τηλεόραση που τον συμφέρει» αλλά ένα σχέδιο νόμου που είχε εκπονηθεί από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.
«Ο,τι θέλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μπορούμε να προσθέσουμε. Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να πετάξει τα κόμματα έξω από την κρατική τηλεόραση και να μειώσει το κόστος. Αν διαφωνούν και σ' αυτά οι κυβερνητικοί εταίροι να μας το πουν» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου