20.6.13

Αποχωρεί από την κυβέρνηση η ΔημΑρ - Μένει το ΠαΣοΚ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως προκαλεί η αποψινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. Ολα είχνουν ότι η ΔημΑρ αποχωρεί από την κυβέρνηση, τουλάχιστον όπως προπκύπτει από τις δηλώσεις Κουβέλη. Από τις δηλώσεις Βενιζέλου πάντως προκύπτει ότι το ΠαΣοΚ μένει στην κυβέρνηση, ζητώντας νεά προγραμματική συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 εδρών.
Μετά από 45 λεπτά συζητήσεων τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα, όπου είχαν συγκαλέσει συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό για το λουκέτο στην ΕΡΤ, είπε ότι ο κ. Σαμαράς συμφώνησε στην επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που στο μεταβατικό στάδιο θα απσχολήσειπερί τους 2.000 εραγζόμενους από την ΕΡΤ.
Εθεσε το δίλλημμα ή εκλογές με την παρεπόμενη σστάθεια στην οικονομία ή σταθερότητα και ζήτησε ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΔημΑρ ο κ. Φ. Κουβέλης επέμεινε στην πρότασή του για επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το πλήρες προσωπικό της και η αναδιοργάνωσή της να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.

«Είναι θέμα ουσίας» για μας είπε ο κ. Κουβέλης, «Δεν είναι θέμα διαδικαστικό». «Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Για τη ΔημαΡ είναι ζήτημα δημοκρατίας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της εν λειτουργία, δήλωσε ο κ  Κουβέλης, από τα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κουβέλης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επέκρινε την κυβέρνηση, ότι η παραμονή του «μαύρου» και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη επιλογή. «Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη» συμπλήρωσε.

Ενωρίτερα, συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ, καθώς οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, επιθυμούσαν να λάβουν τη στήριξη των βουλευτών τους στους χειρισμούς που θα κάνουν.

Την «άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις» ζητεί το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του στην εν εξελίξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες «δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα». Όσον αφορά στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις», για να επισημάνει, τέλος, ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι «καθαρή».

Δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η κατεύθυνση με την οποία προσέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μάξιμου.

Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔημΑΡ στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των τριών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η νέος μεταβατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν θα ένια η ΕΡΤ, η οποία, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη δεν υπάρχει, ενώ σε ότι αφορά το προσωπικό θα προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις έργου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου