Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά στην κατάργηση ή συγχώνευση 40 οργανισμών και θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 240 εργαζομένους. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους να περιορίσει τη δυσαρέσκεια της Τρόικας όπως αυτή καταγράφηκε στην τελευταία συνάντηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα στο μικροσκόπιο μπαίνουν περισσότεροι από 600 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να εντοπιστεί μία ακόμα δεξαμενή αποχωρήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά στην διοικητική μεταρρύθμιση και αυτό διεφάνη στην τελευταία συνάντηση της Τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών που επέστρεψαν στην Αθήνα, περίμεναν διευθύνσεις και ονόματα και βρήκαν μόνο προθέσεις.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 να εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από αυτούς, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα τεθούν εκτός Δημοσίου εντός ενός έτους. Οι 12.500 θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας εντός του Ιουνίου και οι υπόλοιποι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο όλο το πρόγραμμα έχει κολλήσει σε πολλαπλές αγκυλώσεις του Δημοσίου, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δανειστών καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ούτε τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση ενώ έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή , οπότε δεν έχει καν θεσμοθετηθεί ο τρόπος που θα γίνει η αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Οι δανειστές εξέφρασαν ανοιχτή δυσφορία και για την καθυστέρηση με την υπόθεση των επίορκων και θέτουν ακόμα και ζήτημα αξιοπιστίας ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που έχει διττό στόχο για την τρόικα, καθώς εκτός από τον περιορισμό των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 που έχουν επιβάλλει οι δανειστές, επιθυμούν και την ανανέωση του προσωπικού από νέους και καταρτισμένους υπαλλήλους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο δεν προχωρούν οι απολύσεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το Δημόσιο παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που η στάση τους παραμένει άκαμπτη και καθιστά τη διαπραγμάτευση εξαιρετικά δύσκολη. «Στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι όλα ανοιχτά και κάπως θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο Real.gr. Το επόμενο ραντεβού Μανιτάκη – Τρόικας δεν έχει προσδιοριστεί ωστόσο καταβάλεται προσπάθεια να μην φύγουν οι δανειστές εκ νέου με άδεια χέρια.
Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης αναμένεται να περιλαμβάνονται οι οργανισμοί που εμπεριέχονται στη γνωστή ως «λίστα Σταμάτη».
Πρόκειται για τους εξής οργανισμούς:
ΜΟΔ Α.Ε. Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας, Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ΕΚΕΠ –ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό, Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, Ελληνική Θαλάσσια Ένωση, Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας, Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, Κέντρο Ερευνών και Θεμάτων Ισότητας, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου, Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά, Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.
  real.gr