11.7.13

Πρόστιμο 4,4 εκατ. στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης»

Πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή την καθυστέρηση στην κατάρτιση των νέων τιμολογίων ρεύματος για τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.
Η απόφαση ελήφθη ενώ επίκεινται μειώσεις στα τιμολόγια αυτά, της τάξης του 15 %, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της διοίκησης της ΔΕΗ όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε ύστερα από προσφυγή βιομηχανικών επιχειρήσεων που στράφηκαν κατά της απόφασης της ΔΕΗ, του Φεβρουαρίου 2012, να εφαρμόσει ενιαίο τιμολόγιο στη μέση τάση «χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις έντονες αποκλίσεις του ενεργειακού προφίλ κάθε υποκατηγορίας πελατών ή και κάθε πελάτη διακριτά» και χωρίς εποχική διάκριση.
Μεσολάβησε επίσης απόφαση της ΡΑΕ με την οποία η ΔΕΗ καλείτο να καταρτίσει έως την 1η Ιανουαρίου του 2013 τουλάχιστον τρία τιμολόγια μέσης τάσης, ανάλογα με το προφίλ ζήτησης των πελατών, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.
Η ΡΑΕ σημειώνει στην απόφασή της ότι με την καθυστέρηση αυτή η ΔΕΗ δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρής οικονομικής ζημίας, τόσο στους πελάτες αυτούς, όσο και στην εθνική οικονομία, καταχρώμενη της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές παραγωγής και προμήθειας.
Σημειώνεται επίσης ότι η ΔΕΗ δήλωσε προς τη ΡΑΕ ότι προτίθεται να προβεί στη δημιουργία επιπλέον τιμολογίων για τους μεγάλους πελάτες Μέσης Τάσης ανάλογα με το προφίλ ζήτησής τους, πλην όμως δεν μπορεί να παρακάμψει τα κοστολογικά της δεδομένα καθώς και ότι «Η πραγματική έννοια της διαπραγμάτευσης δεν δύναται να εννοηθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προαναφερθέντα αναφορικά με την ανάκτηση του συνολικού κόστους της επιχείρησης πλέον ενός ευλόγου περιθωρίου κέρδους, άλλως συντρέχει ζήτημα όχι μόνον αντισυνταγματικότητας, αλλά και παράνομης κρατικής ενίσχυσης.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου